Beste Toby Alderweireld,

tobyBeste Toby Alderweireld,

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen, Tobias: doe het niet. Wat niet? Laat het me je uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Ik zag laatst een foto van jouw vriendin, Joyce. Een leuke, knappe meid om te zien. En waarschijnlijk is ze ook nog heel lief en zorgzaam en kan ze een heerlijke bloedworst bakken. Welnu, zou jij jouw lieve mooie Joyce inruilen voor een afzichtelijk lelijk wijf met een vals karakter die op de koop toe ook niet eens een fatsoenlijke bloedworst op tafel kan zetten puur omdat die lelijke heks meer geld heeft? Nee toch?

Want dat is wat je nu op het punt staat om te gaan doen! Je wilt naar Bayer Leverkusen! Leverkusen! Het Eindhoven van Duitsland… Een fabrieksclub in een uit de grond gescheten lelijke fabriekstad in het oersaaie en oerlelijke Ruhrgebied. Een club die werkelijk nooit wat wint. In alle opzichten een soort PSV van de laatste jaren dus, maar dan zonder engnekken als Strootman en Toivonen. Dat moest er nog eens bijkomen, zeg. Kom op, Toby…. Daar ga je toch niet heen om je carrière een boost te geven? Dan knak je je internationale carrière in de dop. En een prachtige woonplaats als Amsterdam inruilen voor Leverkusen… Alsof je Doutzen Kroes (of Joyce natuurlijk) aan de kant zet voor het debiele zusje van Rita Verdonk. Leverkusen…. Een desolaat oord waar vogels spontaan dood uit de lucht vallen… Leverkusen… Daar waar het nooit regent maar waar de wolken huilen…. Huilen omdat ze boven Leverkusen hangen…Zoals ik al zei, een soort Eindhoven dus.

Ik snap dat je niet kunt wachten tot Barcelona, Real Madrid of Manchester United je oppikt. Jij bent een speler voor net onder die categorie. Arsenal, Tottenham, Valencia, Sevilla of Atletico Madrid… Die orde… Win je ook nooit wat, maar dan woon je tenminste in een geweldige stad en in Spanje heb je er nog lekker weer bij ook. En volgens mij betalen die ook geen fooitjes.

Toby, zeg eens eerlijk: je maakt me toch niet wijs dat (ik krijg het goddomme amper m’n toetsenbord uitgerammeld!) Le-ver-ku-sen je enige optie is? Want als dat zo is, dan zou ik lekker bij Ajax blijven en wachten tot er iets leuks voorbijkomt. Kom op zeg, er moet toch wel iets beters voor je in het verschiet liggen zijn dan modderfokking Bayer Leverkusen… Ik zou het als Ajacied ook een beetje een klap in ons gezicht vinden als je Ajax daar voor verlaat.

Dat je Ajax op een dag verlaat dat snap ik en dat gun ik je ook. Ik snap best dat je NEC uit en Groningen thuis nu wel gezien hebt en dat je een mooi avontuur zoekt. Maar alsjeblieft Toby, doe dit jezelf en die lieve Joyce niet aan. Joyce moet flaneren door Londen of Madrid! Niet verpieteren in Leverkusen… Wacht op een mooie club uit een toffe stad. En alsjeblieft, Toby… Kijk niet alleen naar het beloofde salarisstrookje… Genoeg geld krijg je overal wel en uiteindelijk zijn andere zaken in het leven veel belangrijker dan een paar rotcenten meer of minder.

Ik wens je veel wijsheid toe in je keuze en wat je ook doet, succes. En zeg niet dat ik je niet heb gewaarschuwd!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Vak 115

1 reactie

 1. Ik dacht hetzelfde toen ik het las, behalve dat van Joyce, want zoveel weet ik dan weer niet van Toby. Kan me ook niet voorstellen dat er niet iets beters voorbij komt of gaat komen dan Leverkussen. Ik kon me ook met de beste wil van de wereld niets bedenken en / of voorstellen van Leverkussen …. en dat zegt al genoeg.
  Bedankt voor het mooie verwoorden….

  Reply
  • Beste Toby.
   Lees reeel wat hierboven geschreven wordt. wacht netjes op de engelse subtop.

   Rodney Rijsdijk Chapau.
   Nico Dijkshoorn had het niet beter kunnen verwoorden 🙂

   Reply
 2. Geweldig het gevoel beschreven. En nog een argument, België staat op het punt zich te kwalificeren voor Brazilië. Ook dat zet je op het spel

  Reply
 3. mooi stuk de spijker boven op zijn kop helaas kiezen de spelers liever voor het geld dan voor het voet bal jammer m.v.g jan vonk

  Reply
 4. Een schitterend stuk!! en het omvat gelijk niet alleen deze transfer die er aan zit te komen , maar het totaal plaatje van de voetballerij. Ik en met mij velen zouden spreekwoordelijk een moord doen om 10 jaar bij AFC AJAX te “mogen voetballen”.
  laat staan er dan ook maar 1 moment aan te denken om de mooiste club ter wereld te verlaten voor , en ik citeer “modderfoking leverkusen”.

  Reply
 5. Ik geloof dat je het Ruhrgebied niet kent. Leverkusen mag dan een fabrieksploeg zijn, binnen 50 kilometer kan ik zo 6 grote voetbalclubs opnoemen, die je allemaal tegenkomt. De Ruhr is prachtig groen, vol oud industrieel erfgoed en de nieuwste technologie, is een fascinerende smeltpot van allerlei culturen, hoog en laag opgeleid en leeft voor het voetbal. Bovendien heb je met Leverkusen een team dat altijd speelt voor CL-voetbal (en dat volgend jaar ook doet), speel je in de beste competitie van Europa met de meeste toeschouwers in een land dat goed voor zijn spelers zorgt. En kun je niet aarden in Leverkusen, dan ga je toch wonen in Keulen of meer richting het Sauerland….. Anyway: grappig geschreven, maar niet de waarheid. Alsof Liverpool zoveel mooier is!

  Reply
  • Er is natuurlijk ook geen absolute waarheid. We hebben allebei een mening. Ik ben een aantal keren in het Ruhrgebied geweest, o.a. met Ajax en ik vind er niet zoveel aan, maar dat is dus heel persoonlijk. En ja, altijd spelen om CL-voetbal maar nooit iets winnen… Ik denk gewoon dat Leverkusen geen echte stap vooruit is na Ajax. Dortmund, zelfde regio, zou ik nog begrijpen, die doen wat structureler mee om de prijzen. Maar geen Leverkusen… netniet-club. Ik denk dat clubs als Atletico, Arsenal en Valencia dan voor hem in elk opzicht beter zijn.

   Reply
 6. Ik snap niet zo goed waarom die sneer naar Eindhoven erin moet zitten. Deze stad timmert de laatste jaren echt hard aan de weg en heeft heel wat mooie plekken. Ook is Eindhoven verkozen tot Slimste Regio van de Wereld, dit vanwege de hightech industrie. Deze hightech regio zorgt voor ruim 50% van de Nederlandse patenten! En wat denk je van de microchip producent ASML die daar zetelt? Wereldleider in de microchip markt. Het zal je waarschijnlijk niks boeien, maar je maakt wel de hele dag gebruik van deze technieken (computers, etc.)…
  Niet alles is beter in Amsterdam Rodney. En dat zeg ik als Noord-Hollander!

  Reply
 7. de vader van Toby praat nu al van als geen overeenkomst, dan nog een jaar bij ajax en dan voor niets de deur uit. Weet hij niet dat Toby dan een jaar op de bank zit?

  Reply
 8. Beste Toby, ik zou je graag nog met Ajax in de CL zien komend seizoen. het zou daarentegen een ramp voor je zijn om op de bank
  te zitten het hele seizoen.

  Persoonlijk denk ik ook niet dat dit zou gebeuren ook al wordt dit het nieuwe beleid…Het siert je dat je ons Ajacieden hebt beloond met weer een mooie landstitel samen met Moisander.

  Don’t Judge a book by its cover zou ik zeggen en volg je intuïtie die laat je nooit in de steek. Het is een zegen om met jou in de verdediging te spelen maar tegen jou …

  Veel wijsheid brotha !

  Jambalaja

  Reply
 9. Rodney je weet toch dat Toby zich ook realiseert dat ie bij Sevilla-Tottenham-Valencia etc binnen de kortste keren op de bank zit. Want Rodney , in tegenstelling tot jou, weet Toby donders goed waar zijn limiet ligt… En dan is Leverkusen een heel aardige club, die nog redelijk goed betaald. Dus Rodney, daaropm gaat Toby waarschijnlijk met plezier bij Bayer voetballen, nee, geen Bayern…maar Bayer…..in Leverkusen

  Reply

Leave a Comment.