Beste Gerdo Hazelhekke,

gerdoHet was leuk om je afgelopen week eindelijk eens in levenden lijve te ontmoeten op die legendarische Wageningse Berg. Ik vond dat hele Ballenopdeberg een feest. Twee heroïsche wedstrijden, een bevende berg bij die Wageningengoal van Carel van der Velden en na afloop Gerdo Hazelhekke, een van de meest scorende spitsen van Nederland ooit aan de borrel met ondergetekende, één van de meest ongetalenteerde voetballers van Nederland ooit.

Hoewel ik er dus niks van kan is voetbal met afstand mijn favoriete ouwehoeronderwerp. Wat overigens niet verward dient te worden met ‘er verstand van hebben’, want dat heb ik ook al niet. Dat is al jaren een hardnekkig misverstand. Daarom wend ik me tot jou, het Orakel uit Ede. Want jij kon wel voetballen en na jaren te hebben gewerkt met trainers als Fritz Korbach en Frans Körver moet je er ook wel verstand van hebben.

Heb je nog voetballen gekeken deze week?

Wat een deerniswekkende toestand hè… Bij veel Ajacieden in mijn omgeving klonk er een soort opluchting door nadat Ajax met 4-0 op de sodemieter had gekregen van een ongeïnspireerd spelend Barcelona. 4-0…. Als zoiets vroeger gebeurde dan ging je je als Ajacied ergens een week lang heel hard zitten schamen met een papieren zak over je hoofd en nu liepen ze godbetert nog net niet in polonaise terug naar het vliegveld.

PSV verloor van een of ander koekebakkersclubje uit Bulgarije en AZ won met de hakken over de sloot in Israel van Maccabi weet ik veel. En de andere Nederlandse clubs dan? Oh nee! Die waren allemaal allang uitgeschakeld! Feyenoord door Kuban Kraslot of zoiets. Vitesse liet zich swaffelen door het Roemeense Petrolul en Utrecht werd er uit gebonjourd door een paar kettingrokende houthakkers uit Luxemburg…. Clubs uit landen waar Nederland vroeger lachend op neerkeek. De hedendaagse realiteit is echter dat de eredivisie momenteel helaas niet beter is als pak ‘m beet de Roemeense, Bulgaarse, Zweedse, Deense of Belgische competitie. Verre van zelfs.

Heb je het ooit zo zout gegeten, Gerdo? In jouw tijd was er nog een zeker respect voor het Nederlandse voetbal, maar ik kan me werkelijk niet voorstellen dat ‘we’ ergens nog enig aanzien hebben. Hoewel, als ik in het buitenland kom en met een taxichauffeur over voetbal ouwehoer dan denken ze nog steeds dat Ajax tot de wereldtop behoort. Ik laat ze dan meestal maar in die waan, maar ze hadden het meelijwekkende geploeter tegen PEC Zwolle eens moeten zien zaterdag. Dan zouden ze hun mond met heel veel water en nog meer zeep spoelen.

Wat denk jij, Gerdo? Is het Nederlandse voetbal nou echt zo failliet als FC Wageningen of kan er op de asresten van wat eens een gevreesde voetbalnatie was ooit nog iets moois ontstaan?

Kijk maar of je tijd hebt voor een antwoord. En als je eens in de buurt van Amsterdam bent: kom gerust even buurten bij mij en ome Gogme. De koffie staat klaar en de wijn staat koud. Wellicht dit weekend al op het Total Football Festival in de Balie, waar Gogme en ik en wat andere jongens van FC Blogbroeders live bloggen. Kan je meteen nog een keer uitleggen hoe je nou het beste een sandwich smeert, want die tip van je ben ik even vergeten!

Groeten,

Rodney

 

 

 

1 reactie

 1. Beste Rodney,

  en ná het onlangs gehouden evenement op “onze Berg” mag ik wel zeggen: vrind !
  We hadden, waren we het over eens, een bijzonder fijn, kwalitatief enorm hoog (!) c.q. goed gesprek.

  Als jij je nu zó kwetsbaar maakt en mij “en plein public” om raad vraagt c.q. een oplossing, en je je dan ook nog tot me wendt, terwijl ik me al tijden niet in ’n stadion heb laten zien, moet het wel bijzonder met je gesteld zijn. Dat was een paar weken geleden nog niet zo…..

  Ach ja, als ik dan tóch (jaren geleden) in ’n stadion was, heb ik wél even door het glas naar het veld gekeken. Om wát te zien? Ja, dat vraag ik me ook af. Wát een droefenis is het nú, géén herkenbare spelers meer. Zoals ooit onze nationale competitie incluis “ons nationaal XI-tal” tot de beste ter wereld behoorde en het wellicht een afspiegeling was van “Nederland als Land” (in de 70- en 80-tiger jaren) is het nu blijkbaar / helaas deels een afspiegeling van de huidige maatschappij: steeds minder normbesef, verloederd, emotieloos, kwaliteitsloos en ga zo maar dóór….. Hoe is het toch met droge ogen te verklaren dat het zgn. “kopschoppen” van ’n weerloos slachtoffer “een onderdeel van het uitgaansleven is geworden”?
  Een exponent van verhardende tegenstellingen en uitspattingen. Verschrikkelijk.

  OK: terug naar voetbal.
  De resultaten van “ons Oranje” in Zuid-Afrika waren een laatste stuiptrekking van een roemrijk verleden.
  Net zoals de Gouden Eeuw inclusief VOC, schilders, weg- en waterbouwkundigen, wetenschappers en gá maar door, ons nog eeuwen later doen smullen van “hoe goed we waren”.

  Hóe dit tij nú te keren? Dá’s ’n lastige.

  Kijk naar ’n land als Duitsland. Dáár zit de discipline en normbesef in de cultuur ingebakken. Zó wordt het op school onderwezen en ja: soms wordt het er in gemept. “Ordnung muss sein”. Maar het werkt dóór in alle geledingen.
  Dáár ben je ook als gast nog “gast”. Oh ja: uitzonderingen zijn er altijd.
  Mee eens, maar wanneer we hier in het Oosten des Lands ffff de grens over gaan, voelt dat vaak als een verademing. Uiteraard ga ik hier in de regio Ede ook vooral daarheen waar de sfeer en kwaliteit goed is.
  Tuurlijk is niet alles hier in éne slecht, hoor! Jeanne en ik vinden het, wanneer we ergens gaan eten, écht niet erg wanneer we meerdere malen gevraagd worden “of men nog iets voor je kan doen” en “of het eten smaakt”.
  We hebben liever dat zoiets met een vriendelijk gezicht erachter gevraagd wordt dan: “Zeg het maar…..” (eigenlijk: “Wat mot je?”)

  Maar ik lijk af te dwalen.
  Althans: zó lijkt het want geloof me, beste Rodney, van het één komt het ander (wát ’n cliché overigens) en als de basis in opvoeding al niet goed is…… Nou dan wéét je het wel.

  En dán, dán kom ik graag terug op AJAX.
  “Resultaten uit het verleden”…… etc.
  Koester het zoals het was, is m’n advies. Dat doen we hier ook met de Wageningse Berg.
  De FC Wageningen is letterlijk failliet gegaan; zover zal het niet met AJAX komen.
  Er zal de tijd moeten worden genomen om de talenten die er ongetwijfeld in jullie regio en in den lande zijn, te polijsten en op te leiden. Maarrrrrr: het volk wil direct resultaat. Begrijpelijk. Daar wordt een trainer ook op afgerekend. Begrijpelijk.

  In de tussentijd: geniet van de mooie dingen in het leven. Want er is méér dan voetbal.
  Tóch?

  Warme groet vanuit Ede,
  Gerdo

  Reply

Leave a Comment.