Ajax Toppers 2012-2013: Viktor Fischer

viktor fischerBeste Viktor Fischer,

Ik heb een zwak voor linksbuitens. Al is het alleen maar omdat ik zelf ook op die positie heb gespeeld als kleine jongen. Het leek de trainer een goed idee om mij als rechtspoot vanaf links naar binnen te laten trekken in de spaarzame periodes dat mijn team in de aanval was. Al verdenk ik mijn ouwe jeugdleider er van dat het een chique manier was om er voor te zorgen dat ik weliswaar mee mocht hobbelen op het veld, maar dan op een plek waar ik het team niet al te veel schade kon berokkenen met mijn totale talentloosheid.

Linksbuitens zijn van oudsher de creatieve buitenbeentjes van een voetbalteam. Eenlingen. Vaak niet alleen op maar ook buiten het veld. Zo had je vroeger bij FC Amsterdam Frank Kramer. Een aardige eredivisievoetballer die de ene wedstrijd de pannen van het dak voetbalde, maar die de week erop z’n schoonmoeder nog niet voorbijkwam. Meer nog dan door zijn voetbalkwaliteiten viel hij op door zijn gedragingen buiten het veld. Hij was een beetje een gekkie. Hij belde onderweg van het stadion naar huis wel eens aan bij wildvreemde mensen: of hij Studio Sport bij ze mocht kijken, want dan kon hij zichzelf nog even in actie zien. En hij kreeg ooit het sarrende Ajax-publiek stil door zijn blote kont te laten zien.

Bij Ajax heb je ook een aantal illustere voorgangers. Piet Keizer, de vleesgeworden definitie van grilligheid en destijds beroemd en berucht door zijn eigengereide karakter. Robbie de Wit, een prachtige linksbuiten die op zijn goede dagen een bal de goal in kon schilderen, maar die door een hersenbloeding helaas al op jonge leeftijd moest stoppen. Bryan Roy, die soms briljant was maar die we ook regelmatig collectief vervloekten in De Meer… Die maffe Bulgaar van Barcelona, Stoichkov…  En tegenwoordig dus Messi en Ronaldo, die eigenlijk ook gewoon linksbuitens zijn.

Mooi rijtje linksbuitens, Viktor: Kramer, Keizer, Roy, De Wit, Stoichkov, Rijsdijk, Messi, Ronaldo. En jij daar pas jij natuurlijk ook tussen. Een ouderwetse flegmatieke linksbuiten. Grillig. Onzichtbaar zijn en dan toch schitterend scoren, zoals bijvoorbeeld tegen VVV. Beslissend zijn in de grote wedstrijden tegen Feyenoord en PSV. Als je op je achttiende, in je debuutjaar, al zo bepalend kunt zijn voor je team dan ben je nu al een hele grote, Viktor.

Toen ik de vraag kreeg wie mijn favoriete Ajacied van het seizoen was hoefde ik dan ook niet lang na te denken: dat ben jij. En niet alleen door je prachtige en beslissende goals, maar ook door je culturele smaak. Voetballers die graag lezen, die The Big Lebowski en Festen als favoriete films noemen en dol zijn op jazz, The Beatles en The Arctic Monkeys zijn de spelden in de Mount Everest van eenheidsworsten waar het voetbalwereldje vol mee zit.

Om je met die smaak te complimenteren schreef ik je al eerder een open brief in het dagblad Metro en prompt scoorde je de zondag daarop twee keer in de klassieker. Niet dat ik daar enig causaal verband in zou durven te zien, maar toch, het gebeurde maar wel mooi.

Zondag moet het weer gebeuren, Viktor. De derde titel op rij voor Ajax en de eerste voor jou in je debuutjaar als profvoetballer. Een debuutjaar waarin je de scouts van de Europese topclubs al flink wat vlieguren hebt bezorgd. Ik hoop dat we in Amsterdam nog een paar jaar van je prachtige acties en dito goals mogen genieten en dat je daarna als beste speler van de eredivisie naar een grote Europese topclub gaat.

Toekomstmuziek. Een toekomstmuziekje dat jou wellicht even goed in de oren klinkt als een mooie plaat van Chet Baker.

Maar focus: eerst Willem II thuis zondag.

Op het onchristelijke tijdstip van 12.30

Winnen.

Kampioen worden.

Maak ons blij.

Zorg dat onze kater maandag niet voor niets is.

Tot zondag!

Met vriendelijke linksbuitengroet,

 

Rodney Rijsdijk

 

Dit artikel is onderdeel van een serie columns geschreven door een aantal Ajax-bloggers, waarin we ieder onze favoriete Ajacied van 2012-2013 belichten. Zie Ajax Netwerk voor een overzicht.

 

1 reactie

  1. Ik hoop dat hij zichzelf blijft en dat hij een echte liefhebber blijft.
    Je ziet aan alles dat hij nog heel jong is, maar dat er zoveel in zit.

    Reply

Leave a Comment.