Beste Mijnheer Mancini,

Rodney schrijftOnlangs was ik in Manchester om mijn armzalige favoriete clubje Ajax te steunen in de wedstrijd tegen uw verzameling voetballende multinationals. Kijkend naar de waarde van uw selectie en die van Ajax (en dan reken ik nog niet eens uw schier oneindig besteedbare budget mee) zou uw team met minimaal een nulletje of vijf van die Amsterdamse armoedzaaiers moeten winnen. De verhouding in financieel opzicht zouden wij in Nederland Ajax-Telstar noemen. Met minder dan een eclatante 5-0 zege mag je dan niet eens tevreden zijn.

Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn: wij, de supporters, waren zo blij als een hond met zes lullen met de 2-2. Dat hadden we niet verwacht. Zelfs niet na de eerdere 3-1 schrobbering die Ajax twee weken eerder uitdeelde aan uw miljonairsploeg. Ajax heeft vier punten gepakt tegen de rijkste club ter wereld. Die rijkste club slechts eentje tegen Ajax… Dat mag u zich aanrekenen, gezien de mogelijkheden die u heeft.

Maar nee, u, de trainer van de meest waardevolle selectie ter wereld spuwde afgelopen weekeinde vuur naar de UEFA! Want uw ploeg zit zomaar weer eens te zwaar ingedeeld in de Champions League en dat vond u niet zo eerlijk… Het is dan ook niet niks natuurlijk om bij de kampioen van de internationaal zeer hoog aangeschreven Eredivisie in een poule te zitten. Zie dan maar eens bij de eerste drie te eindigen.

Ik heb het artikel een keer of twaalf overgelezen omdat ik niet kon geloven dat u werkelijk zulke onzin had uitgekraamd. Het bleek toch echt zo te zijn. Was u kacheltje lam of was u serieus? Ik vrees voor het laatste.

Ik vond het de gotspe van het jaar.

Iemand die meer Arabisch oliegeld tot zijn beschikking heeft dan dat er bier door de tap van een Engelse pub stroomt op een wedstrijddag heeft iets te zeggen over oneerlijkheid?

Ik dacht even dat ik er in bleef.

En ik was vertwijfeld en wie dat voor elkaar krijgt is een grote, want ik ben niet zo’n twijfelaar.

Moest ik hier nou keihard om lachen of juist hartverscheurend om huilen? Ik wist het echt even niet meer.

Ik koos voor het eerste, want ik ben van nature een vrolijke gozer die graag het absurde van uitspraken als die van u inziet. U maakt zichzelf hysterisch belachelijk met dergelijke wartaal. Het staat een man van uw statuur ook niet om zich als Calimero te gedragen. Vooral omdat uw ploeg de grote jongen is, en vele andere clubs, zoals Ajax, de kleintjes zijn. In financieel opzicht welteverstaan. Op het veld toonde Ajax zich in die twee wedstrijden op alle fronten een veel grotere club dan patserige miljardairclubs als Manchester City ooit zullen worden. Ajax leidt op. Manchester City koopt. En nog kon uw bij elkaar gekochte sterrenensemble niet winnen van Ajax. Zo ziet u maar, niet alles is te koop.

Heeft u trouwens nog stokslagen gehad van de baas? Zo gaat dat doorgaans in het Middenoosten met voetballers en trainers die niet aan de prestatie-eisen van de almachtige geldschieters voldoen. Vraag maar eens na in Iran en Irak.

Sorry.

Dat was een flauw grapje, mijnheer Mancini.

Maar heel erg blij zal uw puisant rijke baas natuurlijk niet zijn met uw wanpresterende elftal. Dat lijkt me zo duidelijk als een bord lauwe frieten met vieze vis. De contouren van de schaduw van Pep Guardiola worden steeds duidelijker zichtbaar in het stadion aan Maine Road in het mistroostige Manchester.

U, mijnheer Mancini… U bent de Ruud Gullit van de dag.

U bent niet te benijden.

met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk.

 

1 reactie

Leave a Comment.