Rodweek 59 Lieve Mona en Maria weet raad

Afgelopen week bleek ‘Lieve Mona’ het tijdelijke voor het eeuwige te hebben verwisseld en ik kreeg een flashback naar de jaren 80. Mijn moeder las diverse pulpblaadjes en ik bladerde die als kind ook wel eens door, nu ze er toch lagen. In deze tijd zou ik mijn tijd verdoen met veel te lang op social media blijven plakken, maar in die tijd las ik de tijdschriften die op dat moment voor handen waren. Zoals bijvoorbeeld de Story. Zo’n lekker dom roddelblaadje, waarin we het wel en wee van bekend Nederland konden volgen. RTL Boulevard, maar dan in tijdschriftvorm. Eén van de rubrieken in de Story was ‘Lieve Mona’. Mona, een vrouw van middelbare leeftijd, gaf haar moederlijke adviezen aan lezers die haar een brief stuurden over allerhande kwesties.

Weer wat later, in de jaren negentig, kwam ik op woensdagmiddagmiddag thuis uit school en een van de eerste dingen die ik dan altijd deed was kijken op teletekstpagina 371. Want dan stond de nieuwste ‘Maria weet raad’ op de pagina. Maria gaf pubers en adolescenten adviezen op seksueel gebied. De vragen waren soms redelijk en begrijpelijk, maar soms ook hilarisch. Vragen als: ‘’Ik heb mijn vriendje gepijpt en hij is in mijn mond klaargekomen. Ben ik nu zwanger?’’ Maria ging met elke vraag even respectvol om, hoe stom of naïef ze ook waren. We bespraken de vragen op donderdag vaak op het schoolplein. ‘’Heb je de nieuwe Maria al gelezen?’’ Dat was meestal het geval. Vrijwel iedereen klikte bij thuiskomst gelijk pagina 371 aan, zodat ze donderdag konden meepraten.

Na dat ik deze week had gelezen dat Lieve Mona definitief geen brieven meer beantwoordt, ging ik eens kijken of Maria nog wat raad had, maar helaas, ook Maria is exact een jaar geleden definitief gestopt met raad geven.

Terwijl Maria, aan haar adviezen te lezen niet te verwarren met de heilige maagd, in deze tijd nog steeds hard nodig is. Natuurlijk. Verkrachtingszaken, mensen met een verknipt seksueel beeld en andere perverselingen, jongeren die zich geen raad weten met hun seksuele identiteit: het is van alle tijden.

Politici die schrijven dat  een vrouwelijk nee eigenlijk een ja is of die het normaal vinden om ‘grab ‘m by the pussy’ te roepen. Ongewenste intimiteiten.  Nare jongetjes die op straat sissen naar meisjes. Homo’s die nog steeds niet hand in hand kunnen lopen zonder te worden nageroepen of in elkaar te worden geslagen. Het doet me verlangen naar Mona en Maria.

Mona had die mensen een moederlijk advies gegeven en Maria: die had er ook wel raad mee geweten.

Ze worden nu al gemist.

Leave a Comment.