Rodweek #2 De Schaamte Voorbij

Toen ik afgelopen week naar ‘Jinek’ zat te kijken zag ik daar wat mensen aan tafel zitten die stuk voor stuk heel erg blij met zichzelf en hun unaniem belachelijk geslaagde leven waren. Ook de presentatrice was bijzonder in haar nopjes met zichzelf. Dat mag natuurlijk en je mag ook best trots zijn op dingen die je in je leven hebt bereikt. Maar om mensen die wat minder mazzel in hun leven hebben gehad met het verwezenlijken van hun dromen vanaf je gouden troon min of meer weg te zetten als ‘lui’ getuigt niet van erg veel empathie. Een van de gasten aan die tafel van mensen die het uitstekend met zichzelf hebben getroffen was Jan Smit, die ‘op kosten van de samenleving ook wel lekker thuis op z’n gitaartje zou willen tokkelen.’ Welnu, de jongeheer Smit heeft het geluk gehad om op jonge leeftijd een talent te hebben dat werd opgemerkt omdat hij de goede mensen om zich heen heeft gehad. Dat is dus geen verdienste en al helemaal geen vanzelfsprekendheid. Onze Volendamse multimiljonair pareerde de kritiek op zijn uitspraken in Jinek door te stellen dat hij ‘zich jaren uit de naad had gewerkt voor waar hij nu staat.’ Daar wil ik enige nuance in aanbrengen. Natuurlijk heeft hij hard gewerkt. Dat doe ik ook. Voor iets minder geld overigens, maar dat terzijde, het is hem gegund. Maar ‘je uit de naad werken’ dat doen 10-jarige kinderen in een goor naaiatelier in Bangladesh voor een dollar per 14-urige werkdag. Zeven dagen per week. Het hele jaar door. En zonder vakantie naar Curaçao. Smit mag beseffen dat hij uitzonderlijk royaal wordt beloond voor het uitoefenen van een hobby. En lekker thuis op je gitaartje tokkelen voor minder dan duizend euro per maand? Jan Smit weet helemaal niet hoe het is om van zo weinig geld te moeten leven, dus beter matigt hij zijn vooringenomen en schaamteloos denigrerende toontje en houdt hij zich bij zijn leest.

Dat er mensen in staat zijn om een nog viezere scheet in het gezicht van de maatschappij te laten bewees de VVD in Utrecht door te gaan jeremiëren over het percentage bitterballen op de borrelplank. In plaats dat deze verwende ballen blij en dankbaar zijn dat ze op kosten van de samenleving een ‘vette bek’ en een drankje in hun snobistische plofkoppen mogen gooien, gingen ze als stampvoetende kleuters tekeer omdat er ook wat kaasstengels en vegetarische loempiaatjes op de plank komen. En dus lieten ze heel demonstratief een schaal bitterballen aanrukken. Heel volwassen. Dan durf je wel, in een land waar teveel mensen afhankelijk zijn van voedselbanken. Mensen die niet eens geld hebben voor een portie bitterballen. Als het aan mij lag zouden deze lieden dus lekker helemaal niks meer krijgen en mochten ze in plaats van aan de borrel elke week een dagje vrijwilligerswerk doen bij de plaatselijke voedselbank. Eens kijken of ze dan ook nog zo’n grote yuppenmuil hebben. Gelukkig is de bitterballenmotie verworpen en kon deze nogal beschamende vertoning worden afgesloten en zal het ooit als quizvraag wel weer eens ergens terugkomen waardoor we weer aan dit slappe staaltje van lulligheid worden herinnerd. En nou nederig zwijgen en een stad besturen, daar worden jullie per slot van rekening voor betaald, met jullie speknekken.

Tot slot een klein woord aan de paar mensen die ik op sociale media nare opmerkingen zag maken over Abdelhak ‘Appie’ Nouri: Nouri heeft tenminste een hart, dat weet ik niet van iedereen zo zeker. Ik wens mensen die zo harteloos, respectloos en schaamteloos vreselijke opmerkingen maken over een ander mens, dat vecht voor zijn leven, nog een heel lang leven toe: met eeuwige jeuk en net iets te korte armpjes.

En Appie, sterkte en beterschap, jongen. Blijf er bij. Je bent nodig. Op, maar vooral buiten het veld.

7 Comments

 1. Heel goed stukkie. Maar ik twijfel toch of ‘we’ aandacht moeten besteden aan de geestelijk achtergestelden op het internet die treurige dingen roepen, dit keer over Nouri. Vroeger schreeuwden die mensen tegen de tv en stampte de bovenbuuf op de vloer of het wat rustiger kon. Nu krijgen deze randdebielen een podium….

  Reply
 2. Prachtig verwoord, tegenwoordig worden de hardwerkende arbeiders verlaagd tot lageropgeleiden, terwijl wat zouden we zíjn zonder bouwvakkers, stratenmaker, kapers, horeca ondernemers, exetra, de mensen waar de infrastructuur en economie om draait, de Elite speciaal de media is daar een grote speler in ,denk aan Pauw Mathijs, Jinek, enzovoort, en de politiek laat zich dat welgevallen, geen woorden voor.

  Reply
 3. Je slaat de spijker op zijn kop jammer dat de eenheidsworsten die daar iedere dag aan tafel zitten dat niet durven te zeggen

  Reply
 4. Mooi gezegd Rodney! Maar ik had eigenlijk van jou als *echte* linkse rakker verwacht dat je het – in deze zaak – helemaal met die VVD’ers eens zou zijn…. ik wel in ieder geval: natuurlijk ben ik voor vegasnacks en veganisnacks maar op het moment dat er een quotum wordt vastgesteld van 50% vleesloos wordt het toch echt tijd om eens heel hard tegen wat heilige huisjes aan te trappen….

  Reply
 5. Lekker bezig! Ieder ziet natuurlijk de wereld op zijn eigen manier, ook Jan en alle andere lieden. Daarom is het belangrijk dat ieder zijn zegje kan doen. Anders ontstaat er nog meer mensen met tunnelvisie.

  Reply

Leave a Comment.