Onvoorspelbaar

glazen bol uwvNederland is een fijn land, eerlijk waar. Maar af en toe word ik zo knetterend gek van de hoeveelheid gekheid in ons land dat ik er even uit moet. Even weg van alle mafkezerij die ik dagelijks hoor en lees. Geen smartphone, geen internet, maar alleen m’n ouwe gare Nokia om te bellen en te sms-en. Ik ben nooit helemaal afgesloten van de buitenwereld. Mijn tas op mijn hotelkamer in Budapest was nog niet eens uitgepakt of ik kreeg al berichten uit Nederland dat het vriendelijke cultvoetbalevenement de Tweede Divisie was afgelast omdat doorgesnoven pubertjes met elkaar op de vuist gingen en het ook nodig vonden om een onschuldige vrouw in het gezicht te slaan. Tot overmaat van ramp werd de volgende dag het gehele evenement afgelast wegens ‘hooligandreiging’ voor de komende wedstrijddagen, dus daar gaat m’n leuke uitje naar Schiedam van komende woensdag. Dank jullie wel, debielen, dat er nu nooit meer iets tofs kan worden georganiseerd zonder dertigduizend vergunningen, uitgebreide politie-inzet en heffing van entreegelden. Alles waar dergelijke evenementen dus tegen gericht zijn. Ludieke protesten tegen alles waar modern voetbal voor staat, zoals doorgesnoven capuchoneikeltjes.

Verder die week: Een Nederlands gozertje die vast zat in Maleisië omdat ie een berg ontheiligd had door er in z’n blote reet op te gaan staan. Waarom zou je in je blote reet op een berg gaan staan in een land waar mensen nog heel erg in goden geloven? Daar kunnen wij, wijsneuzerige Westerlingen wel om lachen, maar de mensen daar lachen daar dus niet om, die rotten je gewoon de cel in. Dit alles overigens buiten de mening  hoe smaakvol het überhaupt is om in je blote toges op een berg te poseren.

Nog meer gekken? O ja, die idioten die een crimineel voor een basisschool afknallen. Waar blijft de tijd dat criminelen elkaar ’s nachts met een paar betonnen gympies in het Amsterdam-Rijnkanaal sodemieterden? Vissenvoer. Daar had niemand last van.

Meer gekken in Nederland? Vast wel, maar ik heb niet alles gevolgd die week.

“Ik woor er zo moe van”,  zou Leo Beenhakker zeggen, maar die ging diezelfde week ook nog met pensioen. Dus helaas, we moeten het voortaan met de oersaaie Erwin van de Looien, Alex Pastoors en Robert Maaskanten doen. Geen Korbach, geen Jacobs en nu dus ook geen Don Leo meer. De betaald voetbalwereld is nu definitief van alle humor ontdaan.

Het allergekste had ik, net weer terug in Nederland, nog niet eens gehoord. Ik zat twee dagen geleden met een vriendin van mij op het terras toen zij ineens onbedaarlijk in de lach schoot. Het was zorgwekkend, ik dacht dat ze er in bleef. Zij vertelde me dat ze zojuist las dat het UWV in Nederland werkloze vijftigplussers opleidt tot helderzienden! Ik vroeg haar of ze het niet per ongeluk in de satirische krant ‘De Speld’ had gelezen maar nee, het bleek echt waar te zijn. Ze las het artikel voor en ik kreeg ineens heel erg zin om heel erg hard te gaan zuipen. Vooral toen ik hoorde dat de Ggggristengekkies van de SGP het met me eens waren. Het was de eerste en het zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook wel de laatste keer zijn dat de SGP en ik het met elkaar eens zijn.

Onze nationale uitkeringsinstantie leidt werklozen dus op tot professionele charlatans. Oftewel oplichters. Ze leren daadwerkelijk tarotkaarten te leggen en in een glazen bol te kijken zodat ze labiele mensen geld af kunnen troggelen. Nou ben ik ben bijzonder benieuwd wanneer de workshops ‘balletje balletje’ (stageplek Damrak) of ‘Skimmen voor gevorderden’ plaatsvindt. En wordt er al gewerkt aan de module ‘babbeltrucs om ouwe mensen te bestelen?’ door het UWV? Als jullie dan toch zulke ‘opleidingen’ faciliteren, dan kunnen jullie ook maar beter meteen een beetje een breed pakket aanbieden. Dan kunnen mensen zich ook nog een beetje gaan specialiseren. Alles om mensen uit het fnuikende moeras van de werkeloosheid te halen natuurlijk!

Wat zijn we toch ook een raar land. Onvoorstelbaar. Eh… Onvoorspelbaar!

Leave a Comment.