Beste Aad de Mos,

aad de mosMocht u na uw carrière als trainer geen voetbalanalist zijn geworden dan was u waarschijnlijk weerman geworden. Of waarzegger in zo’n heel erg slecht nachtprogramma. In elk geval een beroep waarin uw voorspellende gaven goed tot hun recht zouden komen. Iedere voetballiefhebber weet het: Aad de Mos zit er nog al eens naast.

Bij veel Ajax-fans sloeg de schrik dan ook onbarmhartig om het hart toen u na PSV-Ajax voorspelde dat Ajax kampioen zou worden. De PSV-fans zullen blij geweest zijn dat ze van hun vloek verlost waren, want drie weken daarvoor voorspelde u dat de PSV-supporters zich geen zorgen hoefden te maken want PSV zou makkelijk kampioen worden en het zou in mei zeker feest zijn op het Stratums Eind.

Drie weken later zag de wereld er dus alweer heel anders uit door uw ogen en concludeerde u na de overwinning van Ajax dat het feestje in Amsterdam zou zijn. Mijn gabber belde me in blinde paniek op.
‘Rod, heb je Aad nog gelezen?’
‘Hij zegt toch niet dat we… ‘
‘Ja… ‘
‘We zijn de lul.’

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we nog vijf speelronden van het einde en eerlijk gezegd moet ik van zowel Ajax als PSV nog maar zien of ze niets laten liggen. Ze laten allebei toch ook hier en daar gekke puntjes liggen.

En laat ik heel eerlijk zijn: ik had een maand geleden ook PSV als kampioen getipt. Een ploeg die een prima mix is van routine en jeugdig talent en daarbij heeft PSV Guardado. Wat een tijger van een speler vind ik dat. Een man die het verschil kan maken. Alles bij elkaar oogt PSV wat volwassener dan Ajax en met een beetje minder slordigheid zouden ze die strijd nu al in hun voordeel beslist moeten hebben.

Maar dat is het mooie van voetbal hè, mijnheer De Mos: het is geen exacte wetenschap. We kunnen er honderdtwaalfduizendenvierentachtig theorieën op los laten, maar ik durf nog steeds niet uit te spreken dat Ajax kampioen wordt omdat ze nu twee puntjes voorstaan. Ik ben iets minder uitgesproken dan u. Beide ploegen hebben nog wat bananenschillen te ontwijken en ze hebben allebei hun labiele momentjes. We kunnen er nu vooral lekker over lullen en ik denk dat we niet eerder dan 8 mei, op de laatste speeldag, weten wie er dan gelijk heeft. Misschien moet ik ook maar gewoon voor uw tactiek gaan: gewoon vasthouden aan de ploeg die bovenaan staat en dan zeggen dat die kampioen wordt. Of ik verstand van voetbal heb? Welnee. Dat is nog steeds een wijdverbreid misverstand. Ik lul er gewoon graag en veel over. Soms klopt het wat ik zeg en soms totaal niet.

Uiteindelijk lullen we er allemaal maar wat over en daarom hou ik, net als u, zo van ouwehoeren over voetbal. En als Ajax kampioen wordt zal ik de eerste zijn die op Twitter zegt dat Aad de Mos gewoon keihard gelijk heeft gekregen na PSV-Ajax! Ere wie ere toekomt.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk