Beste Rafael van der Vaart,

rafael vd vaart 2Er was eens een puberjongetje en die was heel erg verliefd op een meisie. Hij en het meisje kenden elkaar al van vroeger en op een bepaalde manier hielden ze ook wel van elkaar. Het mooie meisje was alleen inmiddels meer geïnteresseerd in andere kerels. Toch trok het verliefde puberjongetje  zijn allerstoutste schoenen aan en vroeg het meisje waar hij zo verzot op was mee uit naar het grote schoolfeest. Het meisje glimlachte naar hem en zei: ‘Je bent lief. Maar nee, ik ga met iemand anders.’ Het verliefde pubertje sipte, maar probeerde het bij elk volgend feestje opnieuw. Elke keer weer die vriendelijke minzame afwijzing. ‘Nee, jochie…’

En hoewel iedere andere jongen na zoveel afwijzingen zou zeggen: ‘Nou, dan niet, stomme temeier! Krijg een hazenschaamlip!’ waagde het pubertje zich niet aan zoveel bruuskheid. Hij bleef het telkens weer vragen. En ja wel, na 83 afwijzingen kreeg het jongetje na de 84e poging ineens hoop. Het meisje wilde misschien nu toch wel met hem mee naar het feestje. Alle grotere, stoerdere en rijkere jongens hadden namelijk al een date, jonger en verser. Niemand zag het eens zo felbegeerde mooie meisje meer staan. Dus daar stond ze dan, helemaal alleen, ex-lekker ding. Maar er was er eentje die altijd verliefd op haar zou blijven: het verliefde puberjongetje. Het ex-mooie meisje keek naar hem en dacht ‘Ach, waarom ook niet met hem. Hij is best lief. En wat moet ik anders?’ En zo kwamen ze toch nog bij elkaar. De verliefde puber was blij dat hij had doorgezet en weigerde te zien dat zij hem koos omdat ze verder niets meer te kiezen had.

Rafael, in bovenstaand verhaal speel jij het mooie meisje en is Ajax de verliefde puber. Ik geloof best dat jij van Ajax houdt, maar als je echt van Ajax houdt dan moet je dat niet van een paar knaken laten afhangen. Zelfs al zou Ajax jou ‘maar’ één schamele miljoen per jaar betalen dan nog hoef je in Nederland nog niet naar de voedselbank, Rafael. Eerlijk waar. Ik ken zelfs mensen die van nog minder rond moeten komen, Raf en ook die redden het allemaal prima in het leven.

Ik zou zeggen graag of traag. Voetballend zou je perfect meekunnen in de nogal uitgeholde eredivisie en je zou een perfecte mentorrol kunnen vervullen voor al het jonge spul bij Ajax. Clubliefde, Rafael, gaat niet om een paar centjes. Zeker niet als je er al genoeg hebt. Maar goed, als het jou leuker lijkt om voor een paar rijke sjeiks (die amper weten dat er lucht in een bal zit) te spelen en je bankrekening nog wat verder op te pompen moet je het zelf weten, maar dan houdt het verhaal Ajax toch wel zo’n beetje op denk ik.

Clubliefde was Frank Rijkaard in 1993, Raf. Herinner je je die nog? Jij voetbalde toen al op Voorland, naast De Meer. Frank Rijkaard kwam van een club die op dat moment aan de top van Europa stond, het grote AC Milan. Maar Frank wilde op zijn dertigste maar één ding: terug naar zijn grote liefde in Amsterdam. En hij ging. Over geld werd niet geluld. Niemand zal ooit zo mooi afscheid nemen als Frank Rijkaard. Hij kwam, zag, rookte een sigaretje, had lief en danste als laatste dans de mooiste Weense Wals ooit met die grote liefde uit Oost.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

13 Comments

 1. Goh, wat heb je dit perfect neergezet hier. Klasse man !!
  Idd, gewoon heel realistisch, denk 90℅ van ons zouden het net als Rijkaard doen, maar ik ben bang dat van der Vaart al besmet is met het graai-en nooit genoeg hebben virus. Heel jammer.

  Reply
 2. Mager miljoentje … of je krijgt er 4, dat is nogal een verschil en om daar neit aan te denken vraag ik mij af wat voor supporter je dan ben als je het lastig vind het te begrijpen dat je het moeilijk heb met kiezen tussen Ajax nog 2 a 3 jaar of 6 a 9 miljoen meer verdienen (in die 2 a 3 jaar) Als je dat niet kan bevatten hoeveel geld dat is zal je vrij weinig snappen. Verders meestal prachtige stukken van je maar hier schiet je de kogel finaal mis met de roos

  Reply
  • Hahaha Roger, volgens mij snap jij er echt niets van he. Dit is geen kwestie over geld, dit is een kwestie van clubliefde. Bovendien besef jij niet hoeveel geld Rafael al heeft denk ik he? Volgens mij ben jij ook helemaal geen Ajaxsupporter, dus laat dit artikel maar aan je voorbij gaan.

   Reply
 3. En jij, Roger, schiet met de roos op een kogel want je snapt er wer-ke-lijk geen ene hol van. Mooi stukje, voor mensen waarbij het leven niet alleen maar om geld draait dan.

  Reply
 4. Jammer dat sommigen het verhaal niet begrijpen of willen begrijpen. Kern is dat als je echt een Ajacied bent in hart en nieren en je hebt een aantal jaren je zakken gigantisch kunnen vullen, je het geweldig zou moeten vinden om terug te keren naar je roots en daar voor een salaris waar de gemiddelde supporter 20 jaar voor moet werken, je club kan helpen. Dat zou je een dief van je eigen portemonnee kunnen noemen of clubliefde, het is maar hoe je het bekijkt. Ik zou het wel weten als ik in zijn schoenen stond. Een ander ding is dat een graag zou zien dat Frank Rijkaard nog eenmaal zijn clubliefde toont door terug te keren als trainer.

  Reply
 5. Mooi stukje maar helaas was Rijkaard een uniek geval apart en is Raf van de patat en graaf generatie. Bovendien moet hij twee hele dure glamour vrouwen onderhouden.

  Reply
 6. Rodney Rijsdijk weet helaas niet waarover hij schrijft. Het beroep van Rafael is voetballer en dat kun je nooit zo lang volhouden als het schrijven van onbenullige columns (waar je ook nog eens overmatig wordt betaald).

  Reply
  • Klopt Henk, ik heb geen idee. Jij wel gelukkig. Dat houdt de zaak in evenwicht. Ik verdien namelijk minimaal drie ton per column,deze is denk zelfs wel goed voor een half miljoen. Veel gelezen en zo, je weet hoe het gaat. Ik hoef na het succes van deze eigenlijk al niets meer te doen, Henk. Ik kan nu rustig op mijn luie krent zitten en niks doen maar weet je wat het is: ik kan mijn fans niet in de steek laten. Daarom ben ik er toe veroordeeld om minimaal tot mijn 80e onbenullige columns te schrijven. Het is niet anders, Henk…

   Reply
 7. Mooie column weer, maar het imo het geen kwestie van clubliefde maar ook wat van Ajax en Ned voetbal publiek vrees.

  Wat zong het Ajax publiek ” Echte Ajacieden, diehard Ajax fans” als ook het Nederlandschen uit-publiek ook weer toen Raffie nog bij Ajax speulde?

  Raf is vader van een bijna 9 jarig zoontje, zou jij je zoontje dit lompe oerdomme foute Ned & Ajax voetbalcultuurtje gunnen?

  Raf is 2 x verliefd geworden heeft nu 2x een vrouw getrouwd die dagelijks op de boulevard bladen staat en bij terugkomst dagelijks in bv Kwalbert’s RTL Boulevard besproken zal worden .

  Als je een ding niet voor je zoonlief wil dan is het dat.

  Daarbij zijn die twee vrouwen vast geen goedkope vrouwen, plus hoe interessant is Ajax nog met een trainer die hier alleen nog maar is omdat zijn 2 dochters het volgend schooljaar hun middelbare schooldiploma’s moeten gaan halen.

  Frank was allang weggeweest bij een leuke club, de koek is op tussen Frank de Boer & Ajax .

  Puur technisch taktisch psychologisch ben ik ook voor Van der Vaart terug naar Ajax en wel in de spits of Ajax moet ook weer eens met een pure 10 gaan spelen dan op 9 en of 10 .

  In de 16 heeft geen 1 speler in de wereld meer gevoel meer gogme meer klasse dan Bomber Rafael van der Vaart ook op deze leeftijd en met dat aantal blessures.

  Als ik Ajax was kocht ik helemaal geen spelers meer haalde alleen oud eigenkwekers of ipv Gudelj Demy de Zeeuw waar Ajax na 3 of vier jaar pas afgescheid van heeft genomen, maar ach Ajax …

  Ajax is zo zo abuis geworden in van alles, Marc Overmars Frank de Boer & Theo van Duivenbode zijn een ramp voor Ajax.

  Wtf haalt een subtop middenvelder als Gudelj terwijl je Davy Klaassen al top is in wat voor CL of Oranje match …terwijl Bazoer meteen als een ware BAAS speelt terwijl Serero op 6 telkens 1 der besten van Ajax is en 1 der beste nummer 6 Der Lage Landen …terwijl 18 jarige Donny straks bij aanvang nieuwe seizoen meteen met 2 vingers in zijn neus Ajax1 basis binnen kan & hoort te wandelen…terwijl Ajax A1 op positie 6 een eigenkweek wereldtalent heeft in Carel Eiting terwijl de A1 een Mokumse 19jarige Aschraf El Mahdioui een talent ala Busquets heeft ….and last but not least Ajax A1 ene Mokumse Abdelhak Nouri speelt.

  Het middenveld van Ajax1 nu is meer dan prima en het middenveld van de A1 is van wereldklasse potentie , stuk voor stuk zijn ze dat ….maar Frank Overmars & Theo van Duivenbode met steun van silent Bergkamp haalt een baas Gudelj op n voor de priojs van 1 nemen ze dr gelijk maar 3 Gudelj’s af.

  Gek he dat Wim Jonk helemaal zuur wordt…nee Frank haalt Gudelj omdat ie zelf geen pit meer heeft en dat dat ten koste van de doorontwikkeling van tig potentiële europese & wereldklasse eigenkweek Ajax1 & A1 middenvelders gaat kan Frank in zijn survivalisme kennelijk weinig schelen.

  Per match 2 vd 5 Davy Bazoer Donny Gudelj & Serero kunnen maar spelen ..alle 5 horen eigenlijk te spelen…maarja bij Ajax gaan ze zelfs seizoenkaarten crazy irresponsoble verhogen in tijden van record saai & pover Ajax1 voetbal .

  Bij Ajax gaan ze gewoon aan een BCC Ajax doorlichtimngs rapport terwijl de RvC vz de oud topman is van BCC, bij Ajax willen ze van Kinsbergen af om die dan te vervangen voor een Ajax OBN’r een D66 mattie uut het corporate wereldje Roger van Boxtel.

  Bij Ajax moest mentaal begeleider Derk de Kloet weg ogv niet langer geschikt en Derk’s vriendje Dennis Bergkamp vond dat al te sneu dus haalt ie Jongkind ondermijnend De Kloet naar Ajax1 & JA waar ie weer met de Nouri’s Gino’s & Donny’s van de Toekomst moet gaan werken…good thinking Ajax.

  Bij Ajax zegt men techniek trainer wereldtopper Ricardo Moniz te willen maar Overmars wacht dusdanig lang dat Moniz maar elders gaat tekenen want zijn schoorsteen moet ook roken, de vraag is of ze Moniz wel echt wilden Monzi wilde wat graag ..maar zeventjes verzamelen lei ever zesjes om zich heen to make them feel better en achten hebben nou juist liever negens & tienen om zich aan op te trekken.

  Ajax verlengt FdB niet omdat hij het zo goed doet maar ogv sentimental redelijkheid’s argumenten en omdat ze te verlegen zijn om de zeer respectabele goede 4oprij man te vertellen, hey Frank je wilde t liefst naar de Spurs en sedertdien vernemen we bij jou een verminderde Ajax spanningsboog…weet je wat je dochters moeten volgend jaar afstuderen we gunnen je nog wel een extra jaar, scheelt ons ook gedoe & zoeken.

  Kolbeinn moest weg Ajax zocht zich een het apelazerus naar een 3e spits aankoop afgelopen zomer …Eto’o hapte uiteindelijk toch niet wat doen Frank & Marc…tuurlijk ze verlengen Sightorsson.

  Moisander & Denswil mogen transfervrij weg…leve de redelijkheid maar of het scherpzinnig Ajax beleid is ?

  Maar als de Ajax RvC onder leiding van de vaardige lakonieke Hans Wijers na een hele reeks faalaankopen Marc Overmars een volle pond bonus van 4 K gunt dan is het logisch dat de totale abuise Ajax lijn voortgezet wordt .

  Marc gunden ze die bonus ook omdat hij een lager basissalaris heeft dan anderen binnen Ajax directie en lager dan zijn AD genoten bij PSV & Ajax…dus 4oprij & genog geld op de bank , lets be reasonable…hier Marc je 4K ….zo doen corporaten dat nl. die zijn vooral goed veur mekaar …gelijk de Ajax OBN’r.

  Terugkomend op Raf …ik vermoed dat ie het Ajax & Ned publiek ivm met zoontje vanwege zijn limelight vrouwen de moeders van Damian…

  Reply

Leave a Comment.