Beste Siem de Jong,

siem nufcGefeliciteerd met je transfer naar de Premier League! Ik snap dat elk jaar kampioen worden een beetje begint te vervelen. Geintje, Siem, ik begrijp dat je toe bent aan een mooie nieuwe uitdaging. En zoals ik reeds op 8-jarige leeftijd besefte dat een carrière bij Ajax er niet inzat voor mij, zo ben jij natuurlijk zelf ook tot het voortschrijdende inzicht gekomen dat FC Barcelona zich niet meer voor je gaat melden. Dan is Newcastle United nog niet zo’n slechte optie. Advies bij je broertje ingewonnen?

Leuke club, eerlijk waar. Ik ben er vorig jaar op uitnodiging van DFDS eens geweest met een aantal andere schrijvers. St. James Park is de laatste echte cityground van de Premier League. Het stadion staat midden in de binnenstad. Je loopt zo Chinatown binnen en er is van alles te doen in de buurt. Vergeet als voetballiefhebber The Backpage niet, aan het begin van Chinatown. Een klein winkeltje volgepropt met ouwe programmaboekjes, shirts, dvd’s en wat je maar kan bedenken aan Newcastle United- en andere Engelse voetbalprullaria. Waanzinnig tof.

En kijk, het is natuurlijk geen Amsterdam, maar Newcastle is dus echt wel een mooie stad, daar was ik ook best wel verbaasd over. Ik dacht bij Newcastle aan een ouwe grauwe mijnwerkersstad vol lelijke, chagrijnige mensen met een onverstaanbaar accent. Een soort groot Kerkrade of zo.

Maar dat valt dus alleszins mee. Newcastle is een mooie historische stad en De ‘Geordies’ zijn een bijzonder gezellig volkje met wie het gezellig bier drinken en over voetballen lullen is. Ze hebben een grafhekel aan het nabijgelegen Sunderland, maar zelfs dat gaat niet gepaard met het bloeddorstige fanatisme waarmee de Nederlandse capuchonnetjesbrigades van rivaliserende clubs elkaar tegenwoordig naar het leven staan. Ze drinken bier, ze nemen elkaar een beetje in de zeik, ze zingen wat, ondertussen wordt er meer bier gedronken en dat is het. Aan verplichte combireisjes hoeven de supporters daar niet te doen. Dat reguleert zichzelf allemaal prima daar, mede door de strenge Engelse voetbalwet. Als je iets flikt dan kom je geen stadion meer in, dus supporters kijken wel uit om bende te trappen.

Je winterjas kun je in Nederland laten, Siem. Niet dat er daar een tropisch klimaat heerst, maar je valt er enigszins mee uit de toon bij de lokale bevolking. Ze dragen er, ook als het vriest, niet meer dan strikt noodzakelijk. Dat wil zeggen, de mannen lopen er in een lange of korte broek en een t-shirt en de dames in jurkjes die nog net de geslachtelijke kenmerken bedekken. En nou ben ik zelf ook een stadsjongen en best wel wat gewend qua uitgaansleven, maar Newcastle is…. apart… In het woord Geordie zit niet voor niets het woord ‘ordi’ verstopt zullen we maar zeggen.

Hoop in elk geval voor je dat je een stuk succesvoller op St. Jamespark bent dan je broertje, want die bakte er niet zo heel erg veel van daar. Die debuteerde ook met een 0-3 thuisnederlaag tegen Sunderland, dan kom je daar sowieso al lullig binnen.

Siem, bedankt voor zeven prachtige jaren bij Ajax, met name jouw twee goals op 15 mei 2011 staan voor eeuwig in mijn geheugen gebeiteld. Het ga je goed in Engeland! Wellicht zie ik je nog eens live schitteren op St. Jamespark, ik ga graag nog eens terug naar Newcastle. En doe de knappe serveersters uit The Shark, onder het Sandman Signature-hotel, naast het stadion, tegenover de Milburnstand, de groeten van me. (Ze trekken er elke dag een nieuw blik open Siem! Alle knappe meisjes van Newcastle en Gateshead moeten daar verplicht werken, lijkt wel! O ja, en het eten is er ook best lekker.)

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk        Newcastle Rodney

Leave a Comment.