Beste Edwin van der Sar,

jariGisteren las ik op Twitter dat het vriendschappelijke duel HJK Helsinki- FC Barcelona op 9 augustus een groot eerbetoon wordt aan Jari Litmanen.

Dat deze twee ploegen hem willen eren is mooi. Schitterend zelfs.

Dat zijn inderdaad twee ploegen waarvoor ‘onze’ Jari ook heeft gespeeld en het is mooi dat deze clubs hem niet vergeten zijn. Maar toch…. De vraag waarom twee ploegen, voor wie hij bij elkaar amper veertig competitieduels heeft gespeeld zoiets voor hem willen organiseren intrigeert me. Het is zoiets als dat Rangers en Al Shamal besluiten om een tribuut voor onze huidige trainer Frank de Boer (15 potjes voor Rangers en 1 voor de Qatari) te organiseren…. Of Feyenoord en Levante voor Johan Cruijff….

En nu kom jij in het verhaal, Edwin, want als jarenlange oud-ploeggenoot van Jari weet jij natuurlijk ook wel dat er maar twee clubs zijn die echt in Jari’s hart zitten: Reipas Lahti uit zijn geboorteplaats Lahti en Ajax uit de stad die hem liefdevol adopteerde en waar hij op het veld uitgroeide tot een fenomeen en buiten het veld tot een Amsterdams pratende Fin. En dus, omdat 487 en 487 al gauw 974 is, lijkt het me ontzettend logisch dat de twee clubs die de twee grootste suites in Jari’s hart bewonen het eens tegen elkaar opnemen.

Dus…..

Wat let Ajax om ergens in juli of augustus een alles overtreffend eerbetoon te organiseren voor een man die ons Ajacieden zo ontstellend veel gebracht heeft? Ajax- Reipas Lahti, prachtig affiche. In de Amsterdam Arena. Voor vijftigduizend man. Geloof mij, die komen er. Kondig dit morgenochtend aan en je bent morgenavond verzekerd van een vol stadion, ergens in juli of augustus. De clubs kunnen het natuurlijk ook daar organiseren maar een voetballer als Litmanen verdient een groot kolkend stadion dat zijn naam scandeert.

Dus kom op Edwin, jij als directeur van Ajax: organiseer dat alsjeblieft. Dat moet binnen een maandje of twee toch te regelen zijn? Ook al is onze Kuningas al drie jaar gestopt, het is nooit te laat om de man nog even passend te eren. En ontvang Reipas Lahti dan met iets meer egards dan dat Ajax in 1978 Bayern München ontving voor de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff. Dan weten we ook zeker dat Ajax er niet met een nulletje of acht af gaat.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Van deze schrijver verscheen de bundel ‘Kroegkronieken’. Amsterdamse kroegverhalen met ballen! Je kunt een gesigneerd exemplaar bij de schrijver zelf bestellen door te mailen naar [email protected]. 15 Euro voor afspreken in Amsterdam, 17,50 voor opsturen.

Leave a Comment.