Beste Louis van Gaal,

louis antwerpGefeliciteerd met de nagenoeg smetteloze kwalificatiereeks voor het WK. Een negen met een griffel want behoudens een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Estland heeft uw ploeg geen kruimeltje laten liggen. Men zou dan dus denken aan een positie van Nederland van groepshoofd tijdens dat WK, maar gelukkig heeft de FIFA een rekenformule die nog geheimer is dan het recept van Coca-Cola en aldus staan landen als Uruguay, Colombia, België en Zwitserland boven Nederland. Vooral die Zwitsers zijn niet te onderschatten want die zag ik laatst nog heel knap met 4-4 gelijk spelen tegen IJsland. Thuis nog wel.

Uruguay won minder dan de helft van zijn laatste twintig interlands en waar Colombia ineens vandaan komt als groepshoofd mag Joseph weten. Zwitserland is een makkie, daar werd FIFA-oerdinosaurus Joseph Blatter  77 jaar geleden geboren en opa gunt zijn landgenoten een keer een mazzeltje, nu het nog kan. ‘Je kunt een cadeautje beter met een warme hand geven dan met een koude,’ zeggen mijn opa en oma altijd en zo denkt die ouwe Blatter natuurlijk ook. Bij België worden vermoedelijk ook de historische tennisprestaties van Justine Henin en Kim Clijsters meegeteld, alsmede alle tourzeges van Eddy Merckx. Een logischer verklaring is er niet aangezien de Belgen sinds 2002 niet meer op welk groot toernooi dan ook aanwezig zijn geweest.

Misschien heeft Blatter de Europese puntentelling overgelaten aan Michel Platini en heeft Platini iets over het hoofd gezien. De resultaten van het Nederlands Elftal bijvoorbeeld. Dat gebeurt Platini wel vaker, dat hij iets over het hoofd ziet…. Zo zag hij een klassiek gevalletje matchfixing in Zagreb niet, zag hij even zijn zelf bedachte regeltjes voor Financial Fairplay niet toen het armlastige Real Madrid Gareth Bale voor een kleine honderd miljoen kocht en wie herinnert zich niet een uitbundig juichende Platini in 1985 als speler van Juventus in het Heizelstadion waar op dat moment de lijken werden opgestapeld? Een van de grootste stadionrampen uit de geschiedenis had Platini, u raadt het al, even over het hoofd gezien.

Wellicht moet iemand Platini ook maar eens vertellen dat Brazilië en Argentinië in Zuid Amerika liggen gezien zijn recente plannen om die twee landen deel te laten nemen aan het EK. Maar goed, het kan zijn dat hij dat in de bijna zestig jaar dat hij leeft over het hoofd heeft gezien. Voor dat klusje lijkt u me geknipt, mijnheer Van Gaal!

Maar, weer even over dat groepshoofdgedoe: wat zou het? Wat kan ons het eigenlijk rotten? Als dat betekent dat landen zoals Nederlands’ angstgegner Portugal, Frankrijk en Italië bij Nederland in de pot zitten dan bent u die in de eerste ronde vast kwijt. Wie weet zit er een kwartfinale in en dan wordt Oranje er gewoon weer uitgewipt. Dat is ook uw voorspelling zo ongeveer want u vindt acht landen sterker dan Nederland. Het is ook wel eens fijn dat Nederlanders zichzelf eens niet als favoriet zien. Dat is zo ongeveer elk toernooi zo geweest sinds Nederland ooit eens een zwaar bemazzelde titel won, maar gelukkig viert realisme tegenwoordig weer de boventoon. Kwartfinale halen en dan is het toernooi gewoon geslaagd. En bij elke ronde die u verder komt gaan we JUICHEN!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Van deze schrijver is ook de verzamelde column-bundel ‘Kroegkronieken’ te koop, Amsterdamse kroegverhalen met ballen! Klik hiero voor de link of stuur een PB-tje aan de schrijver op zijn Facebookpagina, dan schrijft ie er nog wat leuks in voor je ook!

Leave a Comment.