Beste Marc Overmars,

Rodney schrijftBeste Marc Overmars,

Weet je nog, wat we altijd voor je zongen (of nou ja, lalden dan) in Ajax’ mooie oude stadion De Meer, als jij weer eens een tegenstander je hielen liet zien?

‘Jalalalala! Miep Miep! Miep Miep! Jalalalala! Miep Miep! Miep Miep!’

Welnu, als we één conclusie mogen trekken uit de verloren wedstrijd om de Johan Cruijffschaal tegen PSV is het wel dat we dat in elk geval nooit voor Daley Blind zullen zingen. Tenzij met een vleugje cynisme, hetgeen ons supporters niet helemaal vreemd is. Blind rent de honderd meter in twee minuten. Zijn gebrek aan snelheid werd extra pijnlijk zichtbaar toen ik later op de avond Usain Bolt als een opgevoerde racewagen een Olympisch record zag lopen.

Nou is het natuurlijk niet eerlijk om Daley Blind met een professionele sprinter als Usain Bolt te vergelijken, maar een centrale verdediger van de topclub die Ajax wil zijn moet toch wel iets meer snelheid in huis hebben dan hij. En als hij niet snel is dan moet dat worden gecompenseerd met techniek, inzicht en ervaring. Het is een cruciale plek in de as van het elftal waar hij zondag speelde en tevens de plek die hij ambieert als vaste positie.

Helaas moeten we concluderen dat hij helaas (nog?) niet goed genoeg is om in het centrum te spelen en lijkt het mij het beste dat hij zich weer gewoon op een plaats als back gaan richten. Dat lijkt me, buiten het voetbal om, ook het minst gevaarlijk voor de supporters met een zwakke rikketik.

Daley Blind opstellen op die belangrijke plek in het elftal is namelijk als de neus van Steffi Graf: het blijft een gok. Tegen NEC of NAC thuis zal Ajax er nog best mee wegkomen als hij centraal achterin staat, maar tegen PSV oogde onze Daley toch zeer kwetsbaar. Hij had een behoorlijk aandeel in de twee eerste tegengoals. Mocht dit een examen zijn dan zou ik hem helaas moeten meedelen dat hij gezakt is. Wat jammer is, want als Ajacied zie ik altijd graag dat echte Amsterdamse Ajacieden die al vanaf de jeugd bij Ajax spelen het ook echt gaan maken in Ajax 1. Ik hoop echt dat Daley Blind nog eens die topper wordt die hij in zijn jeugd beloofde te worden.

Dat hij gisteren faalde is nu nog niet zo heel erg catastrofaal. Ik ken geen Ajax-supporter die zondag grienend zijn nest is in gedoken omdat Ajax de Johan Cruijffschaal niet had gewonnen. De crux is dat er natuurlijk meer en vooral belangrijkere grote wedstrijden komen. En Ajax wil natuurlijk ook geen modderfiguur slaan in de Champions League. Niet dat dat allemaal alleen van Daley Blind afhangt, maar het lijkt me duidelijk dat hij op die plek gewoon de zwakste schakel is.

Kortom, er moet wat gebeuren, Marc! Er moet een goede centrale verdediger bijkomen. Een man met ervaring, een man met voetballend vermogen, iemand die de boel achterin neerzet en iemand die niet bang is om een schop uit te delen als dat nodig is. Een leider! Nou ben ik zelf een dertiger en ook niet bang om iemand een schop te geven, ik vraag geen hoog salaris (een tonnetje is meer dan genoeg voor mij), maar helaas laat mijn voetballend vermogen te wensen over en heb ik de conditie van een dood paard…  Je zult dus moeten zoeken naar een duurder alternatief. Transfervrij is er niet zoveel te vinden, heb ik al even voor je gekeken op transfervrijevoetballers.nl. Vriendendienstje, Marc. Volgens mij is Ajax niet geïnteresseerd in Leen van Steensel van Excelsior, hè? Dat is het kaliber transfervrije centrale verdedigers zeg maar dat ik daarop vond. Joris Matthijssen wil liever naar Feyenoord en bovendien is hij als opbouwende voetballer niet zo heel fantastisch, vind ik. Christian Chivu zou ideaal zijn, maar die heeft net bijgetekend bij Inter, zodat er eigenlijk maar één geschikt alternatief overblijft en dat is Niklas Moisander van AZ. Hij kent de club want hij komt uit de Ajaxjeugd, hij kent het systeem, hij spreekt de taal en hij beschikt over een grote bak ervaring. Bovendien is hij tweebenig, dat is ook prettig.

Nu snap ik volkomen dat je zuinig bent met de portemonnee van Ajax. De tijd dat Ajax altijd maar meer dan de hoofdprijs moest betalen (en dat ook braaf deed) voor iedere druiloor die drie keer een bal goed had geraakt moet ook maar eens voorbij wezen.

Dat gedoe over die Narsingh ook… Lieve jongen, maar hadden we die nou zo nodig? Hij wilde niet eens echt naar Ajax. Nou, blij dat hij dan bij die gloeilampen speelt, al mag Joost weten hoe ze daar ineens aan geld komen, maar dat is een ander verhaal. Terug naar Ajax: ik denk dat het probleem van Ajax niet in de voorhoede ligt. Op het middenveld hebben we zelfs een luxeprobleem, maar achterin rammelt het als een ouwe Trabant op een Belgische snelweg. Dat gaat dus een keer flink mis.

Ajax heeft een aardig centje binnen gekregen voor Jan Vertonghen en er zijn een paar grootverdieners van de loonlijst. Dan ben ik geneigd te denken dat het verstandig is om tenminste een gedeelte van dat vrijgekomen geld te besteden aan de enige positie bij Ajax die zo lek is als de Titanic. We hebben in het tweede natuurlijk ook nog Stefano Denswill rondlopen als talentvolle centrumverdediger. Die kan zich dan ontwikkelen aan de hand van ervaren jongens als Alderweireld en Moisander zodat hij er over een jaartje ook staat.

Dus kom op, Marc, onderhandel met AZ en trek die poeplap.

Zonder een goede centrale verdediger kan goedkoop dit seizoen wel eens duurkoop worden.

Succes op de markt, Marc!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

  1. quote 1 oktober 2012;
    Welnu, als we één conclusie mogen trekken uit de verloren wedstrijd om de Johan Cruijffschaal tegen PSV is het wel dat we dat in elk geval nooit voor Daley Blind zullen zingen.
    Het kan verkeren…

    Reply

Leave a Comment.