Rodweek #14 Water, Vuur en de Pest

Over de betekenis van de drie Andreaskruizen in het wapen van Amsterdam bestaan verschillende theorieën. Een van die theorieën is dat de kruizen symbool staan voor water, vuur en de pest, verwijzend naar de drie grote plagen die Amsterdam overwonnen heeft. Ik hoop dat we dat laatste kruis in de toekomst kunnen aanpassen aan de moderne tijd en er pest/kanker van kunnen maken, omdat we die plaag dan ook hebben verslagen. Die vreselijke ziekte hield behoorlijk huis in de stad tijdens mijn vakantie. Op donderdagavond 5 oktober kwam ik pas laat thuis en toen ik op vrijdagochtend het nieuws keek zag ik dat mijn stad nu dus geen burgemeester meer heeft. En even later twee keer nieuws uit de kennissenkring. Een sterfgeval door die ziekte en een aanstaand sterfgeval, want reeds in de hospice.

Kortom, het is kloten van de bok, om het zacht uit te drukken. Al moet je met dergelijke uitspraken tegenwoordig ook uitkijken, want voor je het weet heb je de onvolprezen lichtjes van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op je dak die je komen vertellen dat het gebruik van dierennamen in figuurlijke zin misleidend is voor de lezer en als zodanig dus niet is toegestaan. De wereld staat in brand, overal zijn oorlogen en aanslagen, megalomane gekken hebben de macht over de belangrijke knoppen, driekwart van de wereld heeft amper te vreten en waar maakt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zich druk om? Over eventueel verwarrende benamingen van voedsel van een bedrijf dat de Vegetarische Slager heet. Naar aanleiding van één klacht van één verward persoon. Je weet wel, zo’n halve tamme die je moet uitleggen dat er in koninginnensoep geen echte stukjes Maxima zitten, dat er niet een heel leger fabrieksarbeiders op muizen heeft staan stampen, dat olijfolie wel van olijven wordt gemaakt maar babyolie niet van baby’s, dat je als vegetariër rustig vleestomaten kunt eten, dat je geen kannibaal bent als je een jodenkoek eet en dat een vrij uitloopei geen pootjes heeft.  Als er in Nederland niet over iets te discussiëren is dan verzinnen we wel iets waar we oeverloos over kunnen ouwehoeren totdat het onderwerp zo doodgekookt  als een godvergeten vliegtuigmaaltijd is . Waar een klein land nog kleiner in kan zijn.

Maar, eerlijk is eerlijk: ik ben toch blij dat dit onderwerp uit de tahoesfeer is gehaald.

Gelukkig was ik op vakantie en in de totale ontspanmodus. Dus bonkte ik niet van pure wanhoop met mijn hoofd tegen de muur, maar nam een biertje en dacht alleen maar: ‘Ach, Nederland, gek, raar Nederland. Wat zijn we toch een raar, aan debiliteit grenzend volkje.’

Een raar volkje dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet te zien zal zijn op het WK Voetbal in Rusland volgend jaar. Of, ach, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid… Ik acht de kans dat Telstar binnen vijf jaar de Champions League wint net iets groter. Al dacht onze Dick Advocaat dat ook toen verslaggever Bert Maalderink ‘m vroeg wat het plan was als Zweden met 8-0 van Luxemburg zou winnen. Een absurde vraag volgens ‘De Kleine Generaal’. Dat kon helemaal niet, zo schamperde hij tegen Bert. Haha, die malle Bertje, wat weet die er nou van? Dat schoolkrantjournalistje. Dick keek vol dedain naar Maalderink die gewoon een prima vraag stelde. Een beetje zoals mijn kat soms naar mij kan kijken. Enfin, een week later blikte Zweden Luxemburg dus inderdaad keurig  met 8-0 in en mag Nederland dus dinsdag met 7-0 van Zweden winnen. En aangezien het Nederlandse voetbal momenteel aan ernstige kwaliteitsarmoede lijdt en zo fantasieloos als een Knorr Wereldgerecht (zonder gebruik van de variatietip) voetbalt durf ik er makkelijk een krat of zes goede flessen op te zetten dat de oranjekoorts Nederland deze zomer maar weer eens overslaat.

En eigenlijk is het maar goed ook. Wat moeten we ook in dat foute land dat een Nederlands vliegtuig uit de lucht heeft geschoten en waar homoseksuelen als geesteszieken worden behandeld. Als de KNVB ballen had gehad dan hadden ze dat hele kut-WK geboycot. Dat hoeven ze nu mooi niet meer te doen, dat deden de spelers al voor ze.

Gelukkig kunnen we binnenkort weer lekker klagen op ons nieuwe kabinet dat pas een half jaar na de verkiezingen  tot een halfbakken regeerakkoord is gekomen waarbij iedereen zoveel water bij de wijn heeft moeten gooien dat die wijn niet meer te zuipen is. Hoera voor de VVD, CDA, D66 en Christenunie, dus. Dacht het niet. Een truttiger coalitie kan ik me niet indenken. Het verhoudt zich tot mijn politieke ideeën als water en vuur en daar heb ik nu al de pest in.

 

Leave a Comment.