Beste Eberhart van der Laan,

Ons kent ons. U houdt, net als ik, ook van een biertje, een sigaretje en gezelligheid. Waar of niet? Ik heb u ooit eens ontmoet en volgens mij is het best gezellig met u in de kroeg zitten. Beetje over Ajax lullen, biertje er bij, helemaal goed.

Afgelopen zaterdag presenteerde ik een popquiz in het immer gezellige Café de Laurierboom in de Jordaan. U had het ook leuk gevonden, zeker weten. De sfeer zat er goed in en het bier ging vlot. De barman had het lekker druk. Gevolg is onvermijdelijk dat een aantal mensen tegen het einde van de avond toch een beetje bakkie waren. Ik ook. En dan bedoel ik niet dat we starnakel lam in de lampen hingen, agressief waren, de kroeg begonnen te slopen of anderszins voor amok zorgden. Zo bakkie waren we nou ook weer niet.

Het was verre van dat.

De mensen hadden gewoon een lekker zaterdagavondbakkie op.

Autorijden was voor iedereen al lang verboden, zoveel was duidelijk. Mensen waren dronken op het niveau waarop ze voor de vierde keer hetzelfde verhaal vertelden, dat ze het wereldkampioenschap vijf meter recht lopen ook niet meer gingen winnen, of ineens met lelijke mensen gingen tongworstelen. Dat niveau.

Dat heeft u ook allemaal wel eens gedaan natuurlijk. Even aan de borrel gaan en er dan achter komen dat een bodempje van drie bitterballen en blokje oude kaas toch net te slap bleek voor een immense sloot bier. Net die ene fles wijn te veel bestellen bij het iets te gezellige diner met oude vrienden. Pootje over de deur uitlopen omdat de drank die avond net even gek viel. Van die dingen. De volgende dag even pijn in de knar, een paar aspirines er in en dan met frisse moed weer verder.

Nou las ik dus afgelopen week in Het Parool dat het vanaf 1 november zomaar zo zijn dat een ieder van ons nu de sluiting van een goedlopende kroeg op z’n geweten kan hebben na een beetje jolig beschonken uitspattinkje op de zaterdagavond. Ik dacht even dat ik een berichtje van De Speld las, maar het bleek bij nadere inspectie toch echt het Parool te zijn. Dat is best heftig. Alsof je iemand onder de guillotine legt voor het pikken van een appel. Natuurlijk wappert u dan met de horecawet uit 1964 waarin staat dat beschonken mensen geen drank meer mogen krijgen. Maar hoe bepaal je nou objectief wanneer iemand te veel gedronken heeft? Die grens ligt voor iedereen anders.

Ik heb lang in de kroeg gewerkt, mijnheer Van der Laan. Ik ken mensen die na drie biertjes al met hun linkeroog in hun rechterbroekzak kijken en onzin beginnen uit te kramen en ik ken ook mensen die na vijftien bier nog steeds recht overeind staan en een volkomen helder betoog af kunnen steken. De kunst was om iemand die zijn taks had bereikt daarop aan te spreken en niet meer te schenken of even wat water te geven. Maar die taks ligt dus voor iedereen anders. En daarbij bestelt niet iedereen z’n eigen drank. Dus als iemand ergens in een groepje staat en steeds niet zelf haalt, maar wel doorlopend bier krijgt, dan kan ik daar als barman weinig mee. Het is onmogelijk om dat allemaal in de gaten te houden. Mensen die overduidelijk lam en dientengevolge strontvervelend zijn krijgen sowieso niks meer.

What’s next, mijnheer Van der Laan, gaat u straks snackbars sluiten als er dikke mensen zitten? Laat ons met rust. Wij kunnen prima voor ons zelf zorgen, mijnheer Van der Laan. U bent niet onze moeder. O ja, en u bent burgemeester van Amsterdam, niet van Staphorst aan de Amstel.

Hoe ziet u de handhaving trouwens voor zich en wanneer wordt er nou precies overgegaan tot sluiting? Vooral dat laatste vind ik interessant. Als er iemand met een dubbele tong praat? Als er een knapperd met een lelijkerd staat te tongen? Als iemand de hele avond slechte grappen maakt? Maar laten we beginnen met de wie-vraag. Laat u de politie er voor opdraaien? Of zet u ‘buitengewone opsporingsambtenaren’ in? Wordt het een Melkert-baantje? Of schuimt u zelf ’s nachts de kroegen af om te kijken of de Amsterdamse bevolking niet een glaasje te veel drinkt?

Al besef ik dat dat laatste idee natuurlijk helemaal bezopen zou zijn…

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

Van deze schrijver is ook de verzamelde column-bundel ‘Kroegkronieken’ te koop, Amsterdamse kroegverhalen. Klik hiero voor de link of stuur een PB-tje aan de schrijver op Facebook, dan schrijft ie er nog wat leuks in voor je ook!

5 Comments

 1. Beste Rodney en goede Ebbe (voor intimi),

  zoals gewoonlijk meng ik me ook weer eens in de strijd c.q. wil ik ook m’n zegje doen vanuit de provincie. Vanaf het “zandpad” zeg maar….

  Van hieruit is onze blik (vaak althans) nog niet zo vertroebeld als van diegenen die u en Rodney waarschijnlijk bedoelen: de notoire Amsterdamse of zich in Amsterdam bevindende zuipers die we hier in Ede e.o. (in dit geval is “e.o.” bedoeld als “en omgeving”, hoewel je hier (dus in Ede e.o.) wél anders zou kunnen invullen) natuurlijk ook wel eens de Rijn stroomopwaarts zien drijven.
  Vanuit het Westen dus.
  Wanneer uw (Ebbe) onzalige idee gestalte krijgt, zal dat voor véél evenementen in zowel Amsterdam als wijde omgeving wel behoorlijke consequenties hebben. Wanneer iemand in ’n snackbar tóch “etenswaar” verkoopt aan ’n duidelijk aan obesitas lijdend figuur? Dan kan zelfs ’n McDonalds wel inpakken en hebben jullie mooi via ’n andere weg je gram gehaald en hen een mes in de rug gestoken omdat ze al die BV-tjes in die grachtenpanden hebben, nooit belasting betalen aan “onze” staat.
  En uiteraard: Starbucks moet ook oppassen dat de koffie de pupillen van de klanten ook maar niet één “mu” verwijdt want dan staat de “koffie-garde” (’n apart nader te formeren subafdeling qua specialisme van de ME) paraat om je in te rekenen en het filiaal te sluiten. Zonder pardon.

  En ja, ik wéét dat ik héél ver ga, maar als welke Ajacied dan ook, maar één opgelegde kans mist (hetgeen tegenwoordig best ‘ns te zien is) zal ook daar onmiddellijk de ArenA last van hebben en afgesloten moeten worden, want als Frank de Boer, die op zo’n moment toch ook een soort barman is en het publiek vermaeck voorschotelt / voorschotel’n moet, daarin niet beantwoordt aan de algemeen heersende verwachtingen omtrent het gebruik op de juiste wijze van het stadion , zal ook datzelfde stadion gesloten moeten worden.
  Tja, het ís niet anders……

  Maar als ’n burgemeester z’n taak ook niet goed uitoefent of één van z’n wethouders het gemeentehuis oneigenlijk gebruikt c.q. er een puinhoop van maakt, hetgeen tegenwoordig ook best ‘ns voorkomt) : wat dán? Shut down?

  Ik ben benieuwd.

  Reply
 2. Kunnen wij gelijk het volgende ook doen:

  Sluiten van de Beurs vanwege leugenachtige investeerders/pensioenfondsen.
  Stoppen met hypotheken vanwege graaiende bankiers.
  Sluiten van Rechtbanken vanwege falende rechters en zwart werkende advocaten.
  Stoppen met topsport vanwege ernstig dopingmisbruik.
  Sluiten van UWV kantoren vanwege gebrek aan vacatures.
  Stoppen met politiek omdat men zich toch nimmer aan het programma weet te houden.

  ZO kan ik nog wel even doorgaan.

  Reply

Leave a Comment.