Luuk de Doppenmongool

Kleine verhalen uit een grotestadskroeg

Rodney schrijftCollega Robin en ik hebben een nieuwe uitdrukking toegevoegd aan ons toch al omvangrijke oeuvre: Luuk out. Hetgeen letterlijk betekent: kijk uit je doppen, mongool!

Waar het vandaan komt?

Wij kennen Luuk. Luuk is een verstandelijk gehandicapte jongen met het Syndroom van Down (kortweg, een mongool) uit de buurt die frisdrankdopjes en bierdopjes verzamelt. Gaat ie met zo’n grote boodschappentas alle kroegen in Oud West langs, waar alle barkeepers braaf dopjes voor hem bewaren. Al jaren.Van die dopjes maakt hij kunstwerken. Goed, het moet net je smaak zijn, maar Luuk heeft daar een hoop plezier in en hij neemt zijn werk uiterst serieus. Hij werd jaren terug eens gevolgd door een filmploeg van de stadszender. Op de vraag waarom er in zijn recente creaties veel blauw zat antwoordde hij ernstig dat hij toen ‘in zijn blauwe periode zat.’

Behalve zijn blauwe periode was er ook een periode dat Luuk niet meer zo veel langskwam. De baas zag het daarom niet meer zo zitten dat wij nog langer plastic zakjes met doppen bewaarden voor Luuk en hij gooide de hele verzameling die wij voor hem hadden opgespaard weg.

En, dat zal je altijd zien: toen kwam Luuk eindelijk weer eens binnen.

En we hadden niks….

Behalve de drie dopjes van de drie flesjes cola die ik toevallig net had verkocht….

Luuk keek me hevig teleurgesteld aan en hij liep de kroeg weer uit.

Met een lege plastic zak… Nou ja, op die drie coladopjes na dan, want die wilde hij toch nog wel hebben.

Luuk was zogezegd, een beetje down.

De droeve blik van onze doppenmongool sneed me dwars door de ziel. Ik voelde me een wrede klootzak die het zomaar had laten gebeuren dat de dopjes waren weggegooid en ik nam me voor om de dopjes voortaan te verstoppen, zodat niemand ze ooit meer weg zou kunnen gooien. Het werkte.

Luuk komt weer wekelijks. Meestal doet hij op zaterdagochtend zijn ronde langs de buurtkroegen. Gisteren kwam hij weer en Robin en ik konden hem vijf zakken met doppen overhandigen. Een uitermate goede oogst voor hem. We hadden goed verkocht die week. Hij hield zijn plastic tas open we gooiden de zakjes met doppen er in.

Hij keek blij en dankbaar. Het was een goede dag voor de kunst.

Mijn dag was al gelukt.

Ik zat in mijn blije periode.

1 reactie

Leave a Comment.