Nineties Now

erika eleniak 2Herkent iemand de foto van de dame bij deze post? Als je van mijn leeftijd of ouder bent wellicht wel. Het is Erika Eleniak, Shauni uit Baywatch, DE babe van de serie voordat Pamela Anderson in de serie kwam. En Dylan besodemieterde Brenda met haar beste vriendin Kelly en de nerdy Andrea Zuckermann was heimelijk verliefd op Brendan in Beverly Hills 90210. Dat je het even weet.

Onlangs werkte ik op het ‘Nineties Now’-feestje in de Melkweg en ik denk niet dat bovenstaande informatie bij het merendeel van het aanwezige publiek bekend was. Het publiek bestond hoofdzakelijk uit mensen die eind jaren tachtig tot half jaren negentig geboren waren, een enkele bejaarde dertiger daargelaten.

Nirvana en Tupac zijn voor hen wat Elvis en The Doors voor mij waren: iconen, maar nooit (bewust) bij leven meegemaakt. Ze dansen en zuipen op hun nineties-feestjes zoals ik dat deed op seventies-feestjes. Ze denken dat 2-Unlimited een grapje was maar het was goedverdoemme bloedserieus! ‘Eurohouse’ zoals dat tenenkrommende genre werd genoemd veroverde in rap tempo de wereld en 2-Unlimited was er een van de belangrijkste exponenten van.

Nee, zo’n feest was het allemaal niet in de jaren negentig. Vooral in het begin van dat tijdperk niet. Meisjes droegen massaal  zo’n rare kuif op hun geplamuurde hoofdjes. Niet dat de jongens het overigens beter deden met hun afzichtelijke trainingspakken, vlassige snorretjes en hun stupide matjes in hun kippennekkies.

En die jonkies van nu maar denken dat het allemaal leuk was. Nou, vergeet het. Internet? Door de stromende regen naar die ellendige bibliotheek en dan maar hopen dat dat ene boek dat je nodig had voor je handgeschreven werkstuk er nog lag en dat niet iemand je voor was geweest of dat een gek precies de bladzijde die je nodig had er uit had gescheurd.

Was het dan allemaal kommer en kwel? Nee, dat nou ook weer niet. In de Nederlandse voetbalcompetitie speelden nog Nederlandse topvoetballers, Ajax stond halverwege de nineties aan de wereldtop. Het Nederlandse clubvoetbal had nog aanzien. Met een geeltje (zegge, vijfentwintig gulden) kon je een leuk avondje op stap, kom daar tegenwoordig nog maar eens om met twaalf euro, dan zit je binnen een half uur weer thuis. En mensen zaten niet de hele tijd met hun I-phone te spelen in de kroeg, want die waren er nog niet, maar mensen praatten met elkaar! Doordat er nog geen internet was speelden kinderen meer op straat en waren er nog niet zo veel te apathische gameverslaafde kinderen met obesitas.

En behalve die verschrikkelijke Eurohouse was er natuurlijk ook de opkomst van de grunge, waren de nineties onderdeel van de gouden eeuw van de hiphop en kon je op MTV nog gewoon videoclips zien.

En natuurlijk tel ik de zegeningen van deze tijd, maar de jaren negentig was een leuke tijd om spelenderwijs volwassen in te worden. Het begrip ‘betuttelende overheid’ kenden we gelukkig nog niet in de jaren negentig.

1 reactie

Leave a Comment.