Beste Mino Raiola,

raiola-ibraStel dat u ooit een carrièreswitch overweegt en besluit om de zaken van armlastige schrijvertjes te behartigen in plaats van die van puissant rijke voetballers, dan laat ik me graag door u vertegenwoordigen. Ik heb het zakelijk instinct van een zak uien en u weet een man als Zlatan al bijna zijn hele loopbaan tevreden te houden. Dan ben je niet de eerste de beste pizzabakker, dan kun je heel wat.

Uw jongens lopen met u weg. Dat weet ik toevallig van een voormalige Nederlandse voetballer die zich in zijn korte loopbaan ook door u liet vertegenwoordigen. Hij is nog altijd lovend over u en uw onderhandelingstactieken. Logisch, want u heeft indertijd behoorlijke goede contracten voor hem geregeld. En u bent er zelf ook niet armer van geworden. U heeft naar verluidt een kleine tweehonderd miljoen euro binnengeharkt met uw activiteiten. Er zijn dagen dat ik het niet op mijn bankrekening heb staan.

U bent een vakman, zoveel is duidelijk. Een man die als een vader staat voor zijn jongens. En daar zit ‘m de crux, mijnheer Raiola: vaders verliezen de objectiviteit soms wel eens uit het oog. Zoals ik tegenwoordig op scholen zie. Jongetje is stout geweest en krijgt straf van de leraar. Mijn vader haalde dan vroeger zijn schouders op en zei dat ik het dan wel verdiend zou hebben. Ik mocht het zelf uitzoeken met de leraar of met wie ik ook ruzie had en dat is goed voor me geweest. Tegenwoordig komen vaders stampvoetend en met rook uit de oren verhaal halen bij de leraar. Waarom hun zoontje straf heeft. Zo ontstaan verwende papkindjes die meteen huilend naar hun pappie rennen als ze ruzie hebben. Zulke jongetjes worden later als volwassenen slappe persoonlijkheden die niet voor zichzelf op kunnen komen, omdat alles altijd voor ze werd gedaan.

Daar doet de hele situatie met Ricardo Kishna me een beetje aan denken, mijnheer Raiola. Die twee liggen elkaar niet helemaal lekker, zo veel is duidelijk. Frank de Boer bezit nou eenmaal geen groot talent om met mondige spelers om te gaan. El Hamdaoui, Aissatti en Theo Janssen zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet snel op het verjaardagspartijtje van Frank komen. Dat is de situatie. De Boer waardeert de voetballer Kishna wel. Hij geeft hem veel speeltijd en dat vindt de speler zelf ook. Interview in de VI gelezen afgelopen week? Ajax heeft vier jaar geleden een traject voor hem uitgestippeld en Kishna vindt zichzelf daarin goed op schema liggen. Misschien ligt hij zelfs wel iets voor op zijn schema, zo dacht hij zelf. Dan heeft Frank de Boer het niet heel slecht met hem voor, ondanks hun karakterologische verschillen.

Nou wil ik ook niet zeggen dat u het slecht met Ricardo Kishna voor heeft, maar ik zou hem gezien zijn leeftijd en gezien het wisselvallige niveau wat hij (nu nog) heeft nog niet naar een topclub als Juventus laten gaan. Ik snap dat u een dik contract voor uw speler regelt en dat u er een fijne commissie aan overhoudt, maar het lijkt me dat de speler daar absoluut niet bij gebaat is. Dan wordt hij bank- of tribunevulling bij Juventus en is hij over drie jaar de beste voetballer van Atalanta Bergamo. Dat moeten we niet willen. Kishna is een ruwe diamant die bij Ajax nog bijgeslepen kan worden en die over een jaartje of twee op zeker naar een mooie club kan. Hij is een rasvoetballer,misschien wel de meest talentvolle die Ajax op dit moment heeft. Door hem nu te behandelen als een schooljongetje dat niet voor zichzelf op hoeft te komen maakt u een papkindje van hem. Lijkt me niet handig als hij later in de harde jungles van de Serie A, Primera Division en Premier League voor zichzelf op moet leren komen. U houdt van uw spelers (en niet in het minst van hun transferwaardes), maar houden van is ook dat u ze af en toe een beetje loslaat. Laat Kishna clashen met zijn trainer, koppen tegen elkaar, met deuren slaan en er uiteindelijk weer sterker uitkomen. Daar krijgt hij persoonlijkheid van. Op die manier helpt u hem veel meer dan door overal van de daken te schreeuwen dat ‘de emmer vol is’ en dat hij maar heel snel weg moet bij Ajax. Daar zijn Kishna, Ajax en jawel, ook de portemonnee van Mino Raiola, het meest bij gebaat, let maar op.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

1 reactie

  1. Wat een Kul!!
    Mino kijkt alleen vandaag! dat deed die, dat doet die en dat zal hij altijd doen.
    1 reden: Als Kishna morgen een doodschop krijgt dan krijgt hij nooit meer een provisie.

    Reply
  2. Er zit een tegenstelling in bovengenoemde discussie, wil Riola zo snel mogelijk cashen, of heeft ie het beste voor met Kishna? Gezien eerdere ervaringen is er maar 1 ding belangrijk voor deze man GELD! Maar ook voor Ajax natuurlijk, die zien in Kishna ook een goudmijntje wat door henzelf gedolven moet worden. Er is geen recept voor de juiste wijze waarop spelers begeleid dienen te worden, de 1 gedijt bij snelle volwassenheid, en de ander bij de geborgenheid van de club. Het is een spanningsveld wat er altijd zal zijn. Maar om nou te stellen dat het spelen bij een club als Atlanta Bergamo een sportieve degradatie zou zijn? Er leiden vele wegen naar Rome dus laat het liever over aan de speler en de clubs. Ajax stelt zich nu bij monde van Frank en Ronald de Boer op als de ‘alleswetenden’ het verleden heeft uitgewezen dat ieder er op zijn manier komt, of niet natuurlijk. Wim Kieft, Brijn Roy, Frank en Ronald de Boer en Maarten Stekelenburg zijn zomaar een paar voorbeelden met een totaal verschillend loopbaanpatroon. En wat is dan goed?

    Reply

Leave a Comment.