Beste Louis van Gaal

louis paniniMet stijgende verbazing luisterde ik naar uw persconferentie van afgelopen weekend. Dit keer betrof mijn verbazing eens niet uw grappige manier van Engels spreken, maar iets anders: u vindt dat het in Engeland maar eens afgelopen moet zijn met die rare traditie van voetballen op de feestdagen. U, uw staf en uw spelers hebben tenslotte ook familie en die wilt u graag zien tijdens de feestdagen…

Welnu, Mijnheer van Gaal, ik ben zelf werkzaam in de Amsterdamse horeca en mijn salaris bedraagt een fractie van dat van u, uw stafleden of zelfs maar de slechtst betaalde wisselspeler van Manchester United. En dat is zeker geen klacht hoor, zo werkt de markt. Ik kan helaas niet voetballen en ik heb er ooit heel erg voor gekozen om in de horeca te werken omdat ik dat leuk vind om te doen. En zo heeft u er heel erg voor gekozen om in de Premier League te werken, waar men al sinds de Industriële Revolutie met de feestdagen tegen een bal aan trapt. En nou weet ik ook wel dat tradities vaak niet voor eeuwig zijn,maar als er dan toch eentje mag blijven dan graag die. En daar worden u en uw collegae in de voetbalwereld dan ook bovengemiddeld goed voor betaald.

De werkgevers van mij en mijn horecacollegae verwachten onze inzet ook tijdens de feestdagen, hoewel wij ook familie en vrienden hebben. Ik hoorde u ook klagen over de fysieke belasting van de jongens… Nou, ik weet niet of u in uw jonge jaren ooit horeca-ervaring heeft opgedaan, maar ook van ons wordt fysiek veel verwacht. En daar hebben we dan ook geen twee dagen rust tussen. The show must go on, Mijnheer van Gaal! Nogmaals, dat is allemaal niet erg. Voor veel mensen is werken in de horeca een roeping,dus wij weten allemaal heel goed dat we nooit rijk gaan worden en we weten ook allemaal dat we heel hard moeten werken voor onze centjes.

Mijnheer van Gaal, ik hoop dat u heel blijft hoor, maar stel dat u zich blesseert met kerst… Dan hoopt u toch dat er een arts en een verpleger is om u te helpen? Of als uw huis bij de kerstfondue onverhoopt in de fik vliegt dan hoopt u toch ook dat de brandweer niet zegt: ‘Nou Mijnheer Van Gaal, u moet weten dat het kerst is en dat ik ook familie heb, de 27e bent u de eerste! Daaaag!’

Hoe was u van plan de kerst te vieren, Mijnheer van Gaal? Staan uw vrouw en u zelf achter de potten en pannen? Huurt u catering in? Of gaat u lekker uit eten? In die laatste twee gevallen moet u zich bedenken dat de mensen die uw eten bereiden en serveren misschien ook wel graag met hun naasten kerst hadden gevierd, maar dat ze nou eenmaal geld moeten verdienen om de huur te betalen…

Ik zelf geef niets om de feestdagen (altijd weer blij als het 2 januari is), dus het zal mij aan mijn bolle bips oxideren. Werken, niet werken, whatever. Wat ik wel fijn vind is als er nog wat voetbal te zien is die dagen. Dat ik met kerst of op nieuwjaarsdag met een kater op de bank voetbal kan kijken.

Zoals de legendarische Bill Shankly ooit zei: ‘Football is not a matter of life and death. It’s far more important than that!’ Dat is in essentie hoe veel Engelsen denken over voetbal, dus wen er maar aan.

Dus, kom op Mijnheer van Gaal: ‘Kein geloel, Fussbal spielen’, om de oude Happel maar eens te quoten. En als u er even geen zin in heeft dan pakt u even uw salarisstrookje erbij. En denk dan eens aan al die mensen die voor een aanzienlijk kleiner salarisstrookje en zonder te mopperen ook gewoon met de feestdagen werken. Ik wens u bijzonder fijne feestdagen en veel succes met uw club!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

5 Comments

Leave a Comment.