Beste Kenneth Vermeer,

kennethMensen vragen mij soms waarom ik bijna alleen maar brieven aan Ajacieden schrijf, dus vooruit, ik schrijf er eens eentje aan een Feyenoorder: aan jou! De tering zeg, die overstap van jou was wel even de verrassing van de laatste transferdag! Je moet het maar durven in deze tijd waarin een ontstellend aantal supporters van beide clubs het begrip ‘rivaliteit’ verwart met domme, aan fundamentalisme grenzende haat.

De reacties die ik las op internet waren de te verwachten reacties van de gecapuchonneerde brigades van beide clubs. De Ajacieden zien je als een verrader omdat je naar die ‘kakkerlakken’ over bent gestapt en voor de Feyenoordfans ben jij natuurlijk gewoon die ‘neus uit 020’. Je hebt nogal wat haat te overwinnen daar. Ik heb er niks mee. Sentimenteel en opportunistisch supportersgelul. Alsof je de eerste bent die die gevoelige overstap maakt. Ik noem grootheden als John van Loen, Arnold Scholten, Angelos Charisteas en oh ja, de held van alle capuchonnetjes: Johan Cruijff. Die weet zelfs hoe het is om met de kampioensschaal op de Coolsingel te staan…. johan feyenoord

En over kampioensschalen gesproken: ik heb net even de VI seizoensgids bekeken, maar binnen de Feyenoordselectie weten precies nul spelers hoe het is om kampioen te worden, dus jij bent de enige die weet hoe zo’n schaal aanvoelt. Jij hebt die schaal vier jaar achtereen omhoog mogen houden.

Aan die mooie traditie gaat nu dan helaas een einde komen, want het is best een leuk ploegje, dat Feyenoord, maar geen kampioenenmateriaal natuurlijk. In Amsterdam staat trouwens ook geen kampioenenploeg meer, dus of jij je mooie traditie dit jaar dan wel in Amsterdam had kunnen voortzetten is nog maar zeer de vraag. Ik denk dat het geluk van Ajax dit jaar eindig is, maar goed, dat is jouw pakkie an niet meer.

Jouw carrière vertoont opvallende parallellen met die van Stanley Menzo. Ook hij was jarenlang onbetwist en pakte veel prijzen met Ajax, tot hij foutjes en blunders begon te maken en toen uit de basis werd gespeeld door Van der Sar. Jouw Van der Sar heette Cillessen. Menzo maakte na een jaar bankzitten de overstap naar PSV en jij maakt na een seizoen bankzitten de pleiterik naar Feyenoord. Je hebt gelijk. Je moet ook aan jezelf denken. Ajax liet jou zelfs naar de aartsrivaal voor een chique bedrag vertrekken en dat siert ze. Ik zal, als Ajacied, nooit meer vergeten hoe jij tijdens de eerste drie kampioensjaren bij Ajax beslissend bent geweest. Het zou de Ajaxfans sieren als ze voor je applaudisseren tijdens de eerstvolgende Klassieker, want je hebt veel voor Ajax betekend. Ik zal het in elk geval wel doen. Voor mij blijf je een held en helden uitfluiten is voor gecapuchonneerde pisvingertjes met het IQ van een stroopwafel. Maar toegegeven: het zal toch raar zijn om jou als Amsterdammer met dat toch wat vreemde Rotterdamse logo op de borst te zien lopen. Succes Kenneth, bedankt voor de mooie jaren bij Ajax en het ga je goed!

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

57 Comments

 1. Heel mooi geschreven en oh zo waar. Tuurlijk moet hij aan zichzelf denken! Kenneth veel s6 en bedankt!!! ( ook ik snap Feyenoord niet, maar ach)

  Reply
 2. Jammer dat je weggaat, maar wel begrijpelijk, triest dat Ajax zo’n goeie keeper laten lopen.
  De keus naar Feijenoord snap ik persoonlijk niet goed.
  Ook een beetje lullig t.o. de huidige 1e keeper van Feijenoord, deze wordt nu het zelfde gevoel gegeven waarvoor jij Ajax verliet.
  Ik wens je veel succes en bedank je voor de vele reddingen, welke je voor Ajax en het Nederlands elftal hebt gedaan.

  Reply
 3. In het buitenland hebben ze echt liggen slapen !!! Het gaat je goed Kenneth bij Feyenoord maar natuurlijk hoop ik dat het met Ajax beter gaat.

  Reply
 4. Beste Rodny ik heb veel respect voor je goede woorden tof jonge .
  leest wat Frank de Boer schrijft en zeg voor deze aktie moet je bij Mark Overmars,
  Wezen hij heb kenneth aan ge boden aan van Geel wat ik ook niet begrijpen kan.
  Wie doet nu zo iets dit is Kevin aangeboden dom , dom , dom .van Mark .
  Rodny bedankt voor deze woorden succen groet .

  Reply
 5. Ik ben het er ZO MEE EENS!!
  dat gezeur van al die zo gezegde supporters….echt onzin!
  Steun Kenneth gewoon in zijn keuze en geef hem een waardig afscheid zoals bij alle andere vertrokken spelers van AJAX.

  Reply
  • een heel mooi geschreven stuk en recht uit het ajax hart waar ik het helemaal mee eens ben ik hoop dat het vermeer goed gaat in zijn verdere loopbaan en wens hem en zijn familie veel geluk in 010

   Reply
 6. Beste Kenneth,

  Ik begrijp dat je speelminuten wilt maken maar niet bij onze aartsrivaal.
  Je kent onze spelers van haver tot gort als het gaat om voetbaltechnische
  aspecten.

  Dit zal in je voordeel zijn en ook daarom begrijp ik iedereen die reserveringen
  heeft t.o.v. deze opmerkelijke beslissing. Ik heb niks met geweldadige uitingen naar jou als persoon en professional want jij verdient dit niet.

  Ik ben niet tegen jou nu je voor feyenoord hebt gekozen maar ik ben wel voor Ajax.
  Als de klassieker wordt gespeeld hoop ik dat je niet je beste momentum zult hebben en een ware kameraad toont door een Grandelletje of 10.

  Bedankt Kenneth voor al je mooie reddingen voor ons aller Ajax !

  Reply
 7. Wat een stelletje nep Ajax supporters hebben zich hier verzameld zeg. Dat jullie het pikken dat deze man ons zo verraad en naar de kakkies gaat. Dat geeft alleen maar jullie simpele gedachtegang weer. Ik kwam zondag terug uit Groningen en ok het was niet best maar we speelden de eerste helft top. En tuurlijk missen we een echte spits. En tuurlijk maken we de kansen niet af. En dat je in Groningen met 2-0 op je kloten krijgt is nooit leuk. Maar als je dan met je gabbers in de bus zit en iemand verteld f dat kenneth naar de kakkies gaat, sta je toch met je bek vol tanden. Het is jammer dat ik niet op de fly over heb gezien. Ik zou hem al zijn Ajax kleren uit laten trekken en hem op het hart drukken dat dit echt niet kan. De man is niet een de titel judas waard. Als je dit zelf niet snapt ben je echt hopeloos. Maar gaan jullie lekker zeggen dat jullie hem snappen. Kijken of jullie dat ook zeggen als je wijf er met je ergste vijand ervan Dior gaat. Want zo voelt het voor mij

  Reply
  • Boy, fijn dat je begaan bent met Ajax. Dat ben ik ook. En de mensen die hier reageren ook. Maakt het ons nep-Ajacieden dat wij Kenneth Vermeer respecteren voor wat hij voor Ajax gedaan heeft? Kijk, ik stond ook niet te juichen toen ik het nieuws hoorde, maar ik respecteer zijn beslissing wel. Vermeer was tweede keeper bij Ajax, uitzichtloos en hij kiest voor speeltijd. Zou hij dezelfde troep over zich heen hebben gehad als hij naar AZ of PSV was gegaan? Vermeer is een held en een kind van de club, die fluit je niet uit. En als je dat wel doet mag je je flink schamen. Fluit je Johan Cruijff ook uit omdat ie een jaar bij Feyenoord heeft gevoetbald? Nee toch?

   Reply
   • Geweldig Rodney,

    Zo heerlijk om dit soort mensen met een IQ van een stroopwafel in de zeik te zetten. Ze verpesten alles aan het hele voetbal waar ze zo van “houden”. Als ze al weten wat dat betekend.

    Keep on rocking in the free world!

    Reply
 8. Beste Rodney,

  Goed geschreven stuk en volkomen mee eens.
  Ik als Feyenoord supporter walg ook van de verwensingen die Kenneth kreeg van een aantal ‘debiele Feyenoord supporters’.
  Verwensingen als k.neger en k.buitenlander zijn te triest voor woorden.
  Dankzij een ‘buitenlander’ (scorende goal Manu) mogen wij na 6 jaar weer eens Europees voetbal spelen.
  Ik wens Kenneth veel geluk bij onze club! Hij heeft het goed gedaan bij Ajax en laat ie dat ook bij Feyenoord zien.

  Succes!

  Reply
 9. Beste Rodney, Je bent Ajacied en complimenten voor je nette brief. Ik ben Feyenoorder en ik hoop dat Kenneth de eerste speler wordt, die 5 x achter elkaar kamioen wordt.
  Maar bedankt voor je sjieke brief.

  Met sportieve groet,
  Joop

  Reply
 10. Het ergste is nog dat ie ManU heeft moeten afzeggen omdat Van Gaal heeft lopen slapen/huichelen (doorhalen wat niet van toepassing is). Met z’n “beste keeper voor dit Nederlands elftal”. Vermeer had die prutser van een De Gea lachend uit de basis gespeeld.

  En zullen we gewoon met z’n allen afspreken dat de eerste die Vermeer uitfluit een corrigerend tikje vol op de neus krijgt? Kinderen van de club fluit je niet uit, ongeacht waar ze spelen.

  Ik vind het natuurlijk niks, maar als Feyenoord de enige club is die niet ligt te slapen, dan moet het maar. Dit soort mazzeltjes is waar Van Geel op teert en in het volkomen onwaarschijnlijke geval dat Martin hier zelf achter zit, zou Vermeer de eerste goede aankoop in zijn leven zijn.

  Reply
 11. Rodney, die gecapuchonneerde pisvingertjes dat zijn wel mensen die 24/7 klaar staan voor hun liefde! Die gecapuchonneerde pisvingertjes volgen Ajax overal zowel binnen als buitenland… En jij?? Waarschijnlijk 6 keer in het jaar in de arena en dan nog wel alleen de ‘mooie’ wedstrijden!! Hij neemt deze stap dan moet hij ook consequenties accepteren!!

  Reply
  • Daniël, dank voor je reactie. Wat goed dat jij en je gabbers 24/7 klaarstaan voor Ajax. Dat legitimeert natuurlijk niet alle uitwassen die daarbij horen. Dan onderscheiden jullie je zelf in niets van religiegekkies. Die staan immers ook 24/7 klaar voor hun geloof en doen daar alles voor. Ik zag aan je e-mailadres dat je een jaar of 25 bent? In de tijd dat ik 25 was reisde ik ook overal mee naar toe en ik kon me niet voorstellen dat het ooit anders zou zijn. Nu, inmiddels 37, is zondagen opofferen om heen en weer naar Groningen te reizen geen topprioriteit meer. Dat is geweest. Ik ga nog steeds thuis. En wel meer dan zes keer per jaar ook. Of je moet Heracles thuis ook tot de ‘mooie’ wedstrijden rekenen. Kenneth Vermeer heeft een boel betekend voor Ajax en daarvoor verdient de man respect.

   Reply
 12. Mooi geschreven Rodney! Johan Cruyff, Henk Groot, Rob Witschge, Simon Tahamata zijn ook naar Feijenoord gegaan en Jan Evers, Wim Jansen van Feijenoord naar Ajax gegaan. Als eerste jeugdtrainer van Kenneth Vermeer bij Neerlandia/Slto, in Amsterdam wenst ik Kenneth veel succes bij Feijenoord. Tot slot Kenneth is als speler/keeper begonnen bij mij.

  Kenneth Vermeer bij Neerlandia/Slto wenst ik mijn pupil veel succes bij Feijenoord

  Reply
 13. Kenneth, bedankt voor je inzet en soms onmogelijke reddingen! Ik begrijp dat je als sportman altijd en overal wil spelen en dat gun ik je ook bij Feyenoord! Het ga je goed! (alleen niet tegen Ajax natuurlijk!)

  Reply
 14. Ik als echte Feyenoorder snap ook echt niet waarom wij een 2e keus van Ajax hebben gekocht?
  Wel snap ik waarom Vermeer weg wil bij ajax, reden is simpel hij heeft veruit de allerbeste doelman voor zich te dulden en spelen in een volle KUIP is echt voor iedere speler een wens en uitdaging.
  Dus voor Kenneth hoop ik dat alle ajax fans het respect hebben om zijn beslissing te accepteren en dat alle Feyenoord fans hem de kans geven.

  Mvg

  010

  Reply
 15. Als het respect wederzijds had geweest dan had hij naar een andere club gegaan! Een beetje zaakwaarnemer kan een keeper als Vermeer onderbrengen bij een goeie Europese subtopper…

  Reply
 16. Mooi verwoord Rodney. Eerlijk gezegd schoot dit transfernieuws bij mij in het verkeerde keelgat. Maar al sinds een ver verleden (Van Duivenbode, Eddie P.G.) hebben spelers uit Amsterdam hun inzet en waarde voor Feyenoord getoond. Dat verdient lof. Ik ben sceptisch, maar als Kenneth laat zien dat hij voor deze mooie club tot het gaatje wil gaan, heeft hij wat mij betreft mijn zegen. En al helemaal als de 6 punten tegen onze aartsrivaal in Rotterdam blijven.

  P.S. Jouw schrijfstijl is voor mij een inspiratiebron bij mijn schrijfopdrachten. Dank!

  Reply
 17. Prachtige brief van een echte en eerlijke supporter met veel liefde en respect
  voor zijn club en spelers.
  Kenneth is als Amsterdams jochie bij Ajax binnen gekomen en heeft alle elftallen
  doorlopen en is in mijn ogen de beste keeper van nederland geworden!
  Door een paar fouten op het tweede plan geraakt en daardoor het WK gemist dat is voor
  die jongen natuurlijk verschrikkelijk en dan nu voor jaren de tweede viool spelen
  dat is voor een winnaar als Kenneth onverdragelijk natuurlijk.
  En als er dan grote buitenlandse clubs zitten te slapen en hij kan naar de mooiste
  club in Nederland (ik ben Feijnoord supporter ) dan is dat een hele logische keuze!
  En hij heeft een goed voorbeeld JOHAN CRUIJF de aller beste voetballer ooit!!
  Kennneth jou 5de kampioenschap komt er aan van harte!!

  Reply
 18. Btw Rodney, je begint deze open brief met de vraag van mensen aan jou waarom je alleen over Ajacieden schrijft. Ms vergis ik mij, maar ik zag elders op jouw website een soortgelijke open brief aan Stefan de Vrij …. Ms moeten jouw lezers ff verder kijken?!

  Reply
  • Je vergeet het woordje ‘bijna’ in deze, Harold. Als je mijn brieven doorleest zul je zien dat de meeste daarvan over Ajax gaan. Vandaar dat ik die vraag wel eens krijg. BTW, bedankt voor je compliment in je eerdere reactie.

   Reply
 19. Heel mooi en goed geschreven. Ook ik heb een Ajax hart. En ook ik begrijp/respecteer kenneth z’n beslissing.
  Men vergeet 1 ding: voetbal is voor Kenneth wat werken voor de ‘gewone’ man is. Dit is zijn baan. Als hij een kans bij de ‘concurrent’ krijgt om zich te bewijzen (wat hij trouwens bij Ajax al heeft gedaan), dan staat hij in z’n recht. Ik hoor niemand iets zeggen als persoon A de overstap maakt naar de directe concurrent van zijn/haar werkgever. Tuurlijk, het ligt gevoelig dat hij naar Feijenoord is gegaan. Maar denk je even in: zou je de hele tijd op de bank willen zitten en in feite geen inbreng hebben op goede prestaties van de club? Nee dat denk ik niet. Dan krijg je de stempel van bankzitter en zakkenvuller. Net als die meneer die het bij Chelsea gedaan heeft. Elke voetballer wil met pensioen gaan en zeggen dat hij iets betekent heeft.
  Kenneth ik heb je 1x mogen ontmoeten en ik weet dat je een Ajax hart hebt. Ik wens je heel veel plezier en geluk bij je nieuwe club.
  Tang Boeng. Soso Lobi.

  Reply
 20. Inderdaad een mooie column. Gewoon even de nuance terug brengen in deze soms dolgedraaide voetbalwereld. Precies zoals Vermeer zelf is: een rustig, bescheiden jongen, lijkt me. Groots zoals hij zich heeft opgesteld toen hij vorig jaar (terecht) uit de basis werd gezet. Heeft nooit gemekkerd, zich altijd professioneel opgesteld en niet om zich heen geschopt. Zie je niet veel meer in de voetballerij. Had hem dan ook een leuke club in het buitenland gegund, maar ja het werd dus rotterdam. Ik hoop dat het ‘m goed gaat en dat hij nog veel tweede plaatsen mag pakken. En even een balletje loslaten 21 september is in dit geval helemaal niet erg!

  Reply
 21. Iemand die het keepen verkiest boven bankzitten zonder financieel oogpunt/voordeel is een liefhebber zonder pretenties ! Een voorbeeld voor velen ! Ga je goed kerel, en dat als rechtsbuiten 🙂

  Reply
 22. Goed geschreven Rodney, een goed voorbeeld hoe echte supporters horen te reageren. Wij ontvangen Kenneth in Rotterdam met open armen. En die ‘capuchonnetjes’ zoals jij ze noemt, dat zijn er gelukkig maar een paar.

  Reply
 23. Heel goed geschreven, een staaltje van echte respect voor een persoon.
  Zo moet je met elkaar omgaan.

  En voor diegene die jij onder gecapuchonneerde brigades beschreef, zullen zich eens binnenste buiten moeten draaien weten ze meteen hoe de binnenkant eruit ziet.

  Reply
 24. Heerlijk geschreven,

  Als Feyenoorder zeg ik, dat t verdomd tijd werd dat die halfgekookte paasei van een Mulder eindelijk plaats maakt voor een serieuze sluitpost. Of tie dan van Ajax, BalOpDak, of FC Verweggistan komt kan mij niet zoveel schelen. Tis sowieso absurd om haat jegens een stad te hebben door een voetbalclub. Ben een geboren en getogen Rdammer, maar vind t nog altijd geweldig om in Amsterdam te komen. Gezellige stad, leuke mensen en perfecte uitgaansgelegenheden. #LoveFor010…&020!#

  Reply
 25. kijk beste brave supporters zo kan het dus ook
  respect kost namelijk niets .
  ben een feyenoord liefhebber in hart en nieren
  en heet Vermeer van harte welkom,en gun hem een mooie voetbaltijd in toch het mooiste stadion van Nererland

  Reply
 26. Mooi stuk en goed geschreven, ik ben alleen bang dat de theorie het uiteindelijk verliest van de praktijk. Vermeer zal echt even niet veilig over straat kunnen als hij per ongeluk een overtreding maakt op een ajacciet, of juist een bal verkeerd inschat en ajax daardoor kan scoren. Hij zit nu in een heel lastig pakket, maar that’s part of the job. Ik ga ervan uit dat hij zich dat goed heeft beseft. Uiteindelijk is Johan Cruyff nog steeds mister Ajax en Wim Jansen nog steeds mister Feyenoord.
  @Fred Pattiasina vergelijk hem alleen alsjeblieft niet met Simon Tahamata, die niet alleen maar de ene club voor de andere verwisselde om er beter van te worden, maar zelfs van nationaliteit veranderde. Ja lieve cappuchonnekes, dat is wel landverraad. Liever zou ik hem vergelijken met Eddie Pieters Graafland.

  Reply
 27. Succes hoop dat die kapot gaat daar flikker toch op ,en die gecapuchonneerde brigade dat zijn wel de supporters die hun Ajax door heel Europa achterna reizen al hun geld en vrije tijd in Ajax steken.terwijl dat soort succes supporters als die maf die dit verhaaltje schrijft niet eens weet hoe het stadion er van binnen uit ziet . Dus laat al die teletekst supporters vooral trots zijn wat die verrader gedaan heeft . Ik zeg domste fout ooit nooit meer welkom in Amsterdam.

  Reply
 28. Mooi dat in dit stuk en in de reacties iedereen die hem de stap niet gunt als ‘gecapuchonneerd pisvingertje met het IQ van een stroopwafel’ wordt weggezet. Ik ga 45 keer per jaar, fluit nooit spelers uit, heb een prima opleiding gedaan en daaropvolgend een prima baan met dito salaris, maar ik misgun hem alle succes. Ben bij zijn debuut geweest in Oslo, bij wanprestaties (van hem en het team) in Moskou tot Eindhoven en Utrecht, en met vele hem altijd gesteund. Op het moment dat de Galgewaard het bananenlied ten gehore bracht scandeerden wij z’n naam, op het moment dat er in Rotterdam opblaasbare bananen het veld op kwamen, scandeerden wij zijn naam, na de 6-4 in Utrecht scandeerden wij z’n naam, toen Cillissen op goal kwam, maakten wij een doek voor hem. Als je 15 jaar Ajacied bent en keer op keer door supporters gesteund wordt dan neem je hun gevoel mee in je beslissing. En al die mensen die zeggen dat hij aan zichzelf moet denken… met een salaris dat meer dan het tienvoudige is dan dat van de gemiddelde Ajax supporter had je best een half jaartje kunnen wachten op AZ of Heerenveen. Of eigenlijk bijna elke club. Behalve… juist ja.

  Reply

Leave a Comment.