Beste Henk Fraser,

henk fraserIk ga al een groot deel van de 38 jaar die ik op deze aardkloot doorbreng naar het voetballen toe. Ik heb jou nog bij Utrecht, Roda en Feyenoord zien voetballen, dus dan kun je wel nagaan hoe lang ik al stadions bezoek. Vrijwel alle stadions in Nederland heb ik gezien en ik ben bekend met de mores van het supportersleven. Zo weet ik dat de meeste voetbalsupporters gewoon prima mensen zijn die op zaterdag of zondag gewoon graag naar het voetballen gaan of het voetballen aangrijpen om gezellig met hun vrienden te hangen en bier te drinken. Ik neig de laatste jaren meer naar de laatste categorie. Voor het oogstrelende voetbal hoef ik bij mijn club al jaren niet meer aan te komen.

Er is ook een categorie mensen die een dagje naar hun favoriete voetbalclub zien als een ontsnapping uit de tentakels van het beklemmende gezinsleven en/of hun immer aan hun hoofd zeikende baas. Ze zijn eens een dagje vrij en hun goede manieren geven ze dan graag ook een dagje vrij. Sneller dan Clark Kent zich transformeert in Superman tovert dit type supporter zich van een brave hardwerkende burger om in een schreeuwende ongemanierde neanderthaler. Lekker heel hard nare liedjes (het liefst met vreselijke ziektes er in) zingen over de tegenstander en hun supporters en heel stoer op het plexiglas van het uitvak slaan. Schuimbekkend, grote gebaren makend en strakke ogen. Uiteraard met een capuchonnetje over het hoofd getrokken om het extra gangster te maken.

Dit type supporter is gelukkig niet de grootste groep, maar helaas wel de groep die onder het mom van een bizar soort tribale ‘clubliefde’ het meeste verpest. Daarom mogen Ajax-fans ook al jaren niet meer naar ADO uit. Omdat een paar van die gecapuchonneerde pisvingers het voor mij en de vele andere goedwillenden hebben verpest. Daarom is het Kyocera-stadion (wat een vreselijke naam trouwens) een van de weinige stadions in Nederland waar ik nog nooit ben geweest. Ik mag daar helemaal niet zijn. Mijn laatste ADO-Ajax was in het Zuiderpark.

En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven ook. Bij gebrek aan Ajax-supporters om op te schelden moesten de donkere Ajax-spelers het gisteren ontgelden middels apengeluiden van bepaalde tribunes. Nou ben ik niet zo’n dibbes die het woord racisme snel in de mond neemt. Die term is de laatste jaren namelijk flink uitgehold en gedevalueerd. Het wordt veel te vaak en lang niet altijd terecht gebruikt. Ik ken mensen die het woord ‘racisme’ sneller en vaker in hun mond nemen dan een porno-actrice een… afijn, je weet wat ik bedoel.

In het geval van apengeluiden maken naar donkere voetballers vind ik wel dat er een grens wordt gepasseerd. Zo’n jongen, in casu Riechedly Bazoer, wordt ontmenselijkt. ‘Jij bent donker, dus je bent een aap, dus je bent minder dan mij. Een vuil vies donker dier. Oe-oe-oe!’ Dat is waar dit gedrag op neer komt. Deze redenatie zullen die jongens zelf niet bedacht hebben en ik durf zelfs te zeggen dat de meesten geeneens hardcore racisten zijn maar domme meeschreeuwertjes. Maar ze staan, al is met maar voor een paar uur, wel aan die uiterst dubieuze kant van de samenleving. En daarom hadden ADO en Ajax gisteren een signaal moeten afgeven. Dit mogen we met z’n allen niet pikken. Loop dan maar van het veld af. Allebei de teams.  Ongeacht de consequenties. Dan maar een puntenstraf, dan maar een boete. Ik zou als Ajacied trotser zijn op een team dat ballen toont en dit gedrag niet pikt en dan daardoor geen kampioen wordt dan dat ze ruggengraatloos voor de 34e keer kampioen worden.

De KNVB kwam met een suf statement op Twitter, maar van die lafhartige bende verwacht ik al jaren niks meer. Ik had van jou wel wat meer verwacht, Henk. Je zei dat ‘jouw mening hierover niet zo belangrijk is.’ Dat is geleuter van de bovenste en onderste plank, Henk. Jouw mening hierover doet juist ter zake! Jij bent de enige donkere hoofdcoach die het Nederlandse betaalde voetbal rijk is. Juist jij had op moeten staan voor alle donkere jongens op het veld, ook die van je eigen team. Jij had na die wedstrijd moeten zeggen dat je het achterlijk gedrag vindt en dat iedereen die denkt dat ie apengeluiden moet maken in een stadion z’n zondag beter in de Apenheul kan besteden. Kijken of die apenlokroep van ze daar een beetje werkt. Krijgen die apenroepers misschien ook nog eens een lekkere beurt van een grote geile gorilla. Ik ben zeer benieuwd  hoe hard ze dan ‘oe-oe-oe’ roepen.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

9 Comments

  1. Wauw … Ik ben echt sprakeloos ..eindlijk en fris maar recht voor zn raap stuk! Deze man moet de politiek in …mijn stem heeft ie zeker 🙂

    Reply
  2. applaus voor dit stukje maar de KNVB doet er niets aan schande haal die K er maar meteen van af 20 punten aftrek die club !

    Reply

Leave a Comment.