Beste Ron Jans,

Ron-JansGefeliciteerd met de glorieuze overwinning van PEC Zwolle op het slechtste Ajax dat ik ooit in mijn roodwitte supportersleven gezien heb. Een door Britt Dekker gecoacht gehandicaptenelftal met een spitsenduo bestaande uit Koos Alberts en Vincent Bijlo zou dit Ajax met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de puinpoeier in spelen en voor er misverstanden ontstaan: daarmee wil ik niets afdoen aan de geweldige prestatie van uw team. Uw ploeg combineerde de absolute wil om de beker te winnen met ingrediënten als lef, agressie en een dodelijke dosis effectiviteit. Een elektrische cocktail die het levensmoe acterende Ajax te machtig was.

De zelfbenoemde ‘godenzonen’ werden op Eerste Paasdag op onorthodoxe wijze aan het Zwolse kruis genageld en bleken gewoon simpele stervelingen bij wie er ook wel eens wat mis gaat. Alles zo ongeveer in deze wedstrijd. Het was een zege waar werkelijk niets op af te dingen viel. Bedank uw spitsen trouwens nog even dat ze na de 5-1 verzuimden om Ajax op een historisch pak slaag te trakteren.

Ik gunde het PEC ook stiekem wel. Leuk voetballend elftal, een coach die gezegend is met de tofste muzieksmaak van de eredivisie, een club die de beker wel als een echte prijs ziet en niet te vergeten de geniale pecman PECMAN-shirts die voor de bekerfinale werden gemaakt. Dat alles maakte dat ik voor de finale al dacht: weet je, als PEC het per ongeluk wint, dan vind ik dat wel prima. Al had ik de uitslag en de totstandkoming daarvan in geen duizend jaar voorspeld. Ik denk dat als iemand vijftig euro op 5-1 voor PEC heeft ingezet dat ie de rest van het jaar vrij kan nemen van z’n werk. En nadat een aantal zichzelf Ajax-supporter noemende primaten met hun ene gezamenlijke hersencel het nodig vonden om Kenneth Vermeer letterlijk onder vuur te nemen was voor mij de lol er wel af. Ik schaamde me voor mijn club. U kon in de noodgedwongen pauze die volgde een paar omzettingen maken en vervolgens liet uw team het enige echte vuurwerk zien wat er op een voetbalveld te zien moet zijn. Ajax had er geen antwoord op. Grote klasse. En voor dat Ronald Koeman weer gaat mauwen dat uw club niets in Europa te zoeken heeft: zijn elftal kon in De Kuip niet eens winnen van dit Ajax wat echt allesbehalve een wonderelftal is, dus wat zijn team in Europa gaat doen is me ook een raadsel. Het is wat dat betreft echt ongelooflijk dat mijn club komende zondag waarschijnlijk voor de vierde keer op rij kampioen wordt. De rest heeft het flink laten liggen. Maar ach, wat zal het u: u heeft een prijs gepakt en dat is geweldig.

Als coach en als kind van de stad en de club zult u trots zijn dat u uw club de eerste echte hoofdprijs heeft bezorgd en dat is meer dan terecht! Geniet van uw succes! Tot in augustus bij de Supercup. Ik heb al gelezen dat Ajax voor straf voor eigen publiek moet spelen. Hopelijk doen ‘we’ dan niet voor PEC en bonen mee….

Met vriendelijke groet uit Amsterdam,

Rodney Rijsdijk

13 Comments

 1. Rod treffender kan je het niet omschrijven. Ik denk dat Ron Jans de hele week blijft rocking in.the free world! Ome Neil Young zal ook trots zijn!

  Reply
 2. Als we dan toch met drogredenen gaan smijten: PEC > Barca aangezien laatstgenoemde niet van Ajax kon winnen? Nee, leuk geschreven stukje, maar inhoudelijk slaat het natuurlijk nergens op.

  Reply
  • Welke drogredenen? Volgens mij ben ik zeer complimenteus richting PEC. Een aantal PEC-supporters onder je begrepen het stuk en de strekking wel.

   Reply
 3. Wat een onzin, PEC speelde gewoon erg sterk en won elk duel, PEC is hier duidelijk het sterkste team. Hoe bedoel je, niet tegen je verlies kunnen?

  Reply
 4. Goed omschreven,P.E.C verpulverde het machteloos ogende ajaks….Tactisch en technisch superieur speelde de formatie van Ron Jans.Niks geen zwakte van de landskampioen gewoon een verdiende zege voor ons.Historisch gezien is dit een logische uitslag,ff terugdenkend aan de wedstrijd in A’dam speelde P.E.C.ZWOLLE 70% van de speeltijd van de mat af.Helaas werd een goal van Saymak ten onrechte afgekeurd.Door pech verloren wij deze wedstrijd.De thuiswedstrijd tegen Ajakkes hadden we moeten winnen maar paal en lat zaten in de weg toen.3x scheepsrecht dus in de Kuip….een terechte winnaar….

  Reply
  • Jazeker. Ik proefde in het Ajaxkamp een sfeertje alsof ze die beker al binnen hadden maar de heren waren kennelijk de twee competitiewedstrijden vergeten. Resulterend in een genadeloos pak slaag, wat misschien wel eens goed is voor de jongetjes. Dan staan ze er hopelijk zondag weer eens wat meer ‘eager’ bij. Ik hoop het maar tenminste. Leuk feestje gehad in Zwolle? 🙂

   Reply
   • EEN FEEST WAT IK NOOIT EN DAN OOK NOOIT MEER VERGEET!! BEN SAMEN MET MIJN ZOON GEWEEST VAN 10 JAAR OUD !! HEB TEGEN HEM GEZEGD “LATER ALS JIJ ZO OUD BENT ALS MIJ ( DUS NOG RUIM DERTIG JAAR) EN JIJ KINDEREN HEBT, DAN KUN JIJ HET GESCHIEDENIS BOEK ERBIJ PAKKEN EN ZEGGEN DAAR WAS IK SAMEN MET JULLIE OPA BIJ!! LEGENDARISCH!!!!HISTORISCH!!!
    DE UITZENDING VAN ANDERE TIJDEN SPORT OVER DERTIG JAAR IS AL KLAAR!!!!!

    Reply
    • En terecht. Voor PEC is dit een echte prijs. Al hadden ze ‘m na pingels gewonnen, dan was het feest er niet minder om geweest. Maar dit is natuurlijk net even mooier, snap ik 🙂

     Reply
   • Ik heb een prachtig feest gehad. Het hele paasweekeinde is in als een roes aan mij voorbij gegaan waar ik nog steeds niet uit ben.
    Enige smet op de overwinning is inderdaad dat de spitsen verzuimden om het nog mooier te maken. Maar dit is een wedstrijd die in het rijtje past van Ajax – Feyenoord 8-2 en PSV – Feyenoord 10-0.

    Reply
 5. Rodney Rijsdijk,

  Bedankt voor je complimenten, En respect hoe je vervolgens sociaal verantwoord je terechte onvrede uit en ook nog eens zo beargumenteerd dat zelfs sir F de B
  daar van kan leren 😛

  Wij gaan dit jaar voor de dubbel lol. De K.N.J.B Beker en de JC 020 schaal.

  Wij zijn Zwolle en net iets beter…

  grtz Swolsche Ogre

  Reply
  • Of zoals ik tijdens de competitie al zei: ‘wij zijn Ajax wij zijn de minst slechte!’ 😉 En leuk als jullie de JC-schaal ook nog pakken. Voor PEC zijn dat echt prijzen. Ajacieden gaan alleen voor het kampioenschap. Hoop dat je goed feessie gehad hebt!

   Reply

Leave a Comment.