Beste Luuk de Jong

Newcastle United v Sunderland - Premier LeagueKijk, dat is me dan maar mooi gelukt: ik ben eerder door die spelerstunnel van Newcastle United het veld opgelopen dan jij. Dichterbij een bestaan als profvoetballer zal ik nooit komen. Een maandje of drie geleden was ik namelijk op uitnodiging in Newcastle. Samen met een aantal andere schrijvers werd ik uitgenodigd om een wedstrijd van Newcastle United te bekijken en daar over te schrijven. De aardige perschef Lee gaf ons bandjes waarmee we werkelijk overal rond mochten lopen, dus de kans om dan een half uur voor de wedstrijd even te doen alsof we echt belangrijk waren en achteloos door de tunnel het veld op te lopen lieten we ons niet ontnemen.

Daarbij kregen we ook nog allerlei rondleidingen door de stad, etentjes in tentjes met kortgerokte en hooggehakte serveersters, nachtelijke kroegentochten en een kleine tour in het stadion van jullie gehate rivaal Sunderland. Onze taxichauffeur was een echte Geordie, zoals inwoners van Newcastle genoemd worden, en hij reed ons met frisse tegenzin naar het Sunderlands’ Stadium of Light. Hij waarschuwde ons voor de plaatselijke bevolking in Sunderland: ‘They’re very strange people down there…’ En toen hij ons terugreed naar Newcastle verzuchtte hij, zodra we weer binnen ‘zijn’ stadsgrenzen waren: ‘Thank god, i can breath again.’

De rivaliteit zit behoorlijk diep in die regio want omgekeerd katten de mensen uit Sunderland natuurlijk evenredig hard op Newcastle. Middlesbrough FC, iets verderop uit de omgeving, is een beetje het debiele stiefbroertje van de twee kemphanen. Dat zijn pas rivalen als Newcastle of Sunderland een keer niet op het zelfde niveau uitkomen.

Je had je dus behoorlijk onsterfelijk kunnen maken bij je debuut afgelopen week, op St. James Park, tegen Sunderland. Je had dan nog net geen standbeeld gekregen naast Millburn, Bobby Robson en Alan Shearer, maar het zou niet veel schelen. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Met 0-3 over de knie in eigen huis…. Dat mag tegen iedereen gebeuren maar niet tegen Sunderland. Als je een Geordie laat kiezen tussen een historische en klinkende 7-0 overwinning op Arsenal, Manchester United of Chelsea in een seizoen of simpelweg een 1-0 zege op Sunderland dan zal hij zeker voor het laatste kiezen. Ze verkopen nog net niet hun moeders voor een zege op de rivaal, al zou ik daar niet bij elke NUFC-fan voor instaan.

Jammer dat je niet gezellig een half jaartje in Amsterdam met je broer kwam voetballen, maar ik snap natuurlijk ook wel dat je geen zin hebt om in een veredelde A-juniorencompetitie te spelen. Dan is het inderdaad leuker om eens een half jaartje Premier League te beleven in de enige echte Citycenterground die de Premier League nog rijk is. En daarbij is Newcastle gewoon een waanzinnig leuke stad, dus je keuze valt te billijken. Het lijkt me leuker dan Mönchengladbach, eerlijk gezegd… Succes in de Premier League, groeten aan Lee de perschef en wat je ook doet: laat je niet verleiden tot het opnemen van een heel erg slecht singletje, zoals de ras-geordie en clublegende Paul Gascoigne ooit in de jaren tachtig. We weten allemaal hoe het daar mee af is gelopen.

Met vriendelijke groet,

Rodney Rijsdijk

2 Comments

  1. haha Rod ik ben voor Sunderland maar ik ken dat gevoel zeer goed. Geordies apart maar leuk slag volk. Luuk had gisteren ajax nog de overwinning kunnen geven dus het blijft jammer ja.

    Reply

Leave a Comment.