Rodweek 46 Kikkerlikkers van ’t padje

De meest hilarische naam die de afgelopen week voorbij kwam is die van de bushcrafter die een tijdje optrok met de verdachte van de moord op Nicky Verstappen, toen deze nog geen verdachte was. Bushcrafters zijn mensen die kunnen overleven in de natuur met middelen uit de natuur. Die man heet Erik van ’t Padje! Naast dat het een grappige naam is (zeg die naam maar eens hardop), is het ook een juweel van een aptoniem. Een professionele padvinder die ‘Van t Padje’ heet. Ik vind dat soort dingen dus oergeestig.

Zoals ik ‘van ’t padje zijn’ sowieso een fijne uitspraak vind. Ik bezig ‘m ook bijzonder graag. Iemand die na 87 bier niet meer uit z’n woorden komt en de wereld aanziet voor een kaassoufflé is gewoon flink van ’t padje. Maar waar komt die uitspraak vandaan? Het makkelijkste is natuurlijk om te redeneren dat diegene de weg kwijt is en dus zijn pad heeft verlaten. Dat is de meest logische.

Maar er is natuurlijk ook nog een andere verklaring mogelijk, zo bedacht ik mij laatst tijdens een van mijn fijne postwandelingen door de Jordaan. Nou ben ik zelf nooit zo’n grote drugsgebruiker geweest en heb ik al helemaal nooit iets met al te experimentele drugs gedaan, ik ben daar heel saai in, maar zou het niet kunnen dat de uitdrukking ‘van ’t padje zijn’ komt van mensen die aan kikkers likken? Er zijn paddensoorten die een bepaald stofje op hun huid hebben en als mensen daar aan likken dan schijn je daarvan te kunnen trippen. Er zijn figuren die dat echt doen. Dus als je een pad likt en je wordt stoned dan ben je letterlijk van ‘t padje!

Nou is er natuurlijk niet altijd drank of drugs voor nodig om van ’t padje te zijn. Sommige mensen zijn gewoon van nature al van ’t padje. Als er twee dingen op de wereld zijn waar ik helemaal niks mee heb zijn het Geert Wilders en geloofsfundamentalisten. En die twee haten elkaar dan ook weer. Geert Wilders wil een cartoonwedstrijd over de profeet uitschrijven. Dat mag hij doen. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Onder dat mom wil hij die wedstrijd ook uitschrijven. Niet om de islam, waar hij zo’n grafhekel aan heeft, te kwetsen. Gelul natuurlijk. Dat wil hij wel. Wilders speelt trefbal en probeert altijd zoveel mogelijk mensen te raken. Wilders is die vervelende etterbak in de kroeg die ongevraagd tegen de chagrijnige man aan de bar begint te kakelen. De man geeft aan dat ie daar niet van gediend is en op steeds luidere toon. En die bloedzuiger gaat maar door met zuigen. En op een bepaald moment is de chagrijn het zat en hoekt ie die kakelende stoorzender naar de grond. En dan zal de vervelende klier, om het in Wilders-taal te zeggen, ‘huilie-huilie’ doen omdat ie een poffert  voor z’n kanis heeft gekregen. Ik hoop absoluut dat Wilders niets overkomt door zijn denkbeelden en fanatieke gelovigen zijn enge griezels, laat daar geen misverstand over bestaan, maar wat hij nu doet is willens en wetens zijn klauwen in een wespennest steken en  dan heel erg verbaasd zijn als hij wordt gestoken. Ga je liever met je flinterdunne partijprogramma bezig houden in plaats van een pesterig tekenwedstrijdje uit te schrijven.

In het verkeer raken mensen ook wel eens van ’t padje. Zoals laatst bij Café Heuvel op de hoek van de Prinsengracht en de Spiegelgracht. Op de luifel staat al sinds mensenheugenis de gevleugelde spreuk: ‘’Als ik toch sneuvel, dan bij Heuvel’’. Welnu, die uitspraak was bijna een keer van toepassing geweest, want de bestuurder van een bestelbusje had z’n wagen niet op de handrem gezet en zo reed dat busje het terras van Heuvel op. Twee lichtgewonden, dus geen gesneuvelden, maar toch: dat busje was behoorlijk van ’t padje.

En als we het over van ’t padje zijn hebben dan hebben we het natuurlijk over de ladingen nieuwe eerstejaars studenten, de feutjes, die de stad weer binnenstromen en zich aan de meest mensonterende opdrachten laten onderwerpen. Terwijl ze hun opdrachten uitvoeren worden ze toegeschreeuwd door een hees kettingrokend koormeisje van 20 en een pannenkoek met een kakaccent, een lullig kapsel, een rare blazer en een veel te groot ego. Als je het je laat welgevallen dat zulke omhooggevallen oud geld-losers zo tegen je lopen te bleren en dat je het nog pikt ook, omdat je er anders niet bij hoort, dan ben je dus flink van ’t padje. Als je je zo laat vernederen en je doet er niks tegen, tja… dan verdien je ’t ook eigenlijk wel een beetje om als dunne stront te worden behandeld. Sowieso ben je van ’t padje als je bij zo’n achterlijke studentenvereniging gaat.

Ik zou nog liever bij een totaal van ’t padje zijnde  patjepeeër als Dave Roelvink in de auto stappen, dan uitstappen bij een bos en dan gaan bushcraften met Erik van ’t Padje, voor het slapen gaan even kikkerlikken en dan helemaal van ’t padje gaan.

Leave a Comment.