Beste Francesco Totti,

totti selfie 2Natuurlijk. We zijn allemaal gelijk. Alleen sommige zijn meer gelijk dan anderen. Zo had een vriend van mij vroeger, als we naar Ajax waren geweest, nog wel eens de neiging om met zijn bezopen kop achteloos een sigaret op te steken in de metro. En niemand zei er wat van terwijl hij, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, lekker zijn sigaretje stond te roken in een overvolle metro. Toen een andere vriend een week later ook even stoer wilde doen en hetzelfde deed kreeg hij de volle laag van nagenoeg iedereen in die metro. Hoe hij het in zijn hoofd haalde om zoiets asociaals te doen. Het werd nog net geen vechten.

En zo was het gisteren ook met jouw selfie na je gelijkmaker tegen Lazio. Jij kwam er mee weg omdat jij het was. Zelfs je duckface werd je vergeven. Iedereen vond het wel humor. Ik ook. En toch: als Cristiano Ronaldo dit had gedaan hadden we hem allemaal een vervelende ijdeltuit gevonden. Als Mario Balotelli dit had gedaan hadden we het aandachttrekkerij genoemd. Dat is hoe de wereld werkt.

Helden mogen nou eenmaal net iets meer in deze wereld en hoe goed Ronaldo is of Balotelli kan zijn: het zijn geen helden. Ze zijn exponenten van ‘modern football’, reclameproducten, en dat zijn niet de jongens die de meeste sympathie oogsten. Jij bent een held. Kind van de stad Rome en reeds in het eerste van AS Roma spelend toen Ajax nog in De Meer speelde, dus dat is een kilootje of 25 geleden in mijn geval. En tot op de dag van vandaag ben je trouw aan je club. Daar houden voetbaljongens van. Vooral omdat supporters op noppen, zoals jij, van een uitstervend ras zijn.

Ik hoop wel dat deze actie eenmalig blijft. We moeten er natuurlijk niet aan denken dat we volgende week getrakteerd worden op selfies van bijvoorbeeld Mart Lieder van FC Dordrecht of Genero Zeefuik (als ie er op past). Nee, iedereen die deze actie van jou ooit imiteert is een pannekoek. Tenzij Zlatan het dan weer doet, want ook hij is een held. Sommige zijn meer gelijk dan anderen. Maar Zlatan gaat dat niet doen. Die zit thuis nu heel erg te balen dat hij deze niet zelf heeft bedacht. En nou sprak ik wel de hoop uit dat deze actie eenmalig zou blijven, maar mocht je de actie nog één keer willen herhalen: de winnende in de Kuip maken tijdens jullie barrage met Feyenoord en dan een selfie maken met een schuimbekkende Maastribune op de achtergrond. Mooi plaatje man.

Tutti en de groeti,

Rodney Rijsdijk

3 Comments

Leave a Comment.