Vrijheid van Meningsschreeuwing

mening 2Terwijl Ajax en PSV zich opmaken voor een ongemeen spannende titelstrijd in de laatste weken van de competitie en het daaronder nog spannend wordt voor Europees voetbal en degradatie, speelt er zich onder de supportersgroepen al een tijdje een heel andere competitie af. Namelijk de competitie om wie er zo lomp mogelijk uit de hoek kan komen.

Een kleine greep uit het laatste jaar:

Feyenoord: wij slopen een fontein in Rome.
Ajax: OK, maar dan slopen wij een kroeg in Glasgow en molesteren we de eigenaar.
ADO Den Haag, mengt zich op het veld nooit maar in hooliganland wel regelmatig in de titelstrijd: wij maken apengeluiden naar donkere spelers!
Feyenoord: wij roepen gewoon traditioneel dat joden aan het gas kunnen.
Ajax: OK, wij hangen gewoon een pop op van onze ouwe keeper die vier titels met ons heeft gewonnen maar die nu voor Feyenoord speelt.
PSV: Haha, wij doen ook nog mee! Wij gooien muntjes naar bedelende vrouwen, laten ze opdrukken voor een paar stuivers en verbranden briefjes van vijftig voor hun smoel. Nou jullie weer!

Zodra er iets in of rond een voetbalstadion gebeurt vragen mensen mij vaak om een mening, als ik die zelf al niet heb gegeven. Alsof ik mezelf moet verantwoorden voor een groep simpele en volstrekt inwisselbare zielen: ze dragen allemaal een capuchontrui met een ander clublogo, maar het zijn precies dezelfde lomperiken bij elke club. Dat hele gedoe in Madrid door die PSV-fans had ook door een groep Ajacieden of Feyenoorders (de Turkse premier Erdogan dacht dat al) kunnen gebeuren. Het zijn precies dezelfde jochies. Net zoals al die andere incidenten volkomen inwisselbaar zijn tussen de clubs. Wat dat betreft is het raar dat ze elkaar zo naar het leven staan.

Dat mensen mij dan vragen wat ik er allemaal van vind (of ongezegd: of ik het wil veroordelen) doet me denken aan het gesprek dat ik een tijdje terug met een vriend van mij had in de kroeg. Deze vriend van mij is moslim, maar hij mag van zijn god gewoon een biertje drinken en dat doet hij dan ook graag. Nadat we triviale levenszaken als vrouwen en voetbal hadden besproken kregen we het over de aanslagen in Parijs die net waren geweest. Zijn gezicht betrok.

‘Weet je waar ik zo moe van word, Rod? Elke keer als er een aanslag is of als er ergens in de woestijn iemand z’n kop wordt afgehakt door zo’n griezel dan zijn er mensen zijn die verwachten dat ik daar dan wat over zeg of het heel scherp veroordeel. Dat vertik ik. Ik ben gewoon een Amsterdammer net als iedereen hier en iedereen die mij kent weet prima hoe ik in het leven sta. Ze zoeken gewoon bevestiging: kijk, die Marokkaan keurt het ook af. Hou toch op man.’

Dat gesprek heeft me aan het denken gezet. Hij hoeft zich als onderdeel van een grote groep (moslims), niet te verantwoorden voor het gedrag van een relatief kleine groep fundamentalisten. En zo hoef ik me als onderdeel van een andere grote groep (voetbalsupporters) niet te verantwoorden voor het gedrag van een relatief kleine groep hooligans, ook een soort fundamentalisten. Net zoals ik hoef me ook niet te verantwoorden voor horkerige Nederlanders die hun ‘vrijheid van meningsschreeuwing’ staan te uiten bij AZC’s. Ik hoor niet bij de piemelroepers dus waarom zou ik me voor hun simpelheid moeten verantwoorden?

En wat betreft dat recht op vrijheid van meningsuiting (of zo u wilt, schreeuwing): dat is er en gelukkig maar. Maar dat prachtige recht op die vrijheid van meningsuiting ontslaat mensen niet van de plicht om na te denken over de mening die ze uiten. Voor mijn part schreeuwend.

1 Comments

  1. Van dat dus. Wat dat betreft hou ik me ook een beetje op de vlakte hoewel je, als je Facebook en beetje volgt, mijn mening in deze wel kent. Zo heb ik, net als jij, mijn gezicht niet achter een vlag verstopt na de aanslagen in Parijs en ik ben ook geen Charlie. Wel ben ik bang. Doodsbang. Bang dat de piemelroepers in de meerderheid zijn. Bang dat ze zo hard schreeuwen dat de mensen waar de piemel in moet gaan reageren. Bang dat ze mij dan ook als lid van de groep piemelroepers gaan zien.
    Ik wil me ook niet hoeven verantwoorden voor wat een stel schreeuwers doet. Ook niet voor een stel hooligans. Ik hou helemaal niet eens van religie of voetballen of banjo’s. (Dat laatste hoort natuurlijk niet in het rijtje thuis maar dat mag ook wel eens worden geroepen. )

    Reply

Leave a Comment.