Rodney in de 21e eeuw 9: Online Shoppen

ikeaHoewel je tegenwoordig prima online kunt shoppen vanachter je laptop of vanaf je smartphone ben ik nog een ouderwetse winkelman. Als ik een nieuwe broek, een nieuw paar schoenen of een lekker luchtje wil kopen dan doe ik dat bij voorkeur nog heel ouderwetsch in een winkel. Schoenen passen, voelen hoe ze zitten en voelen hoe ze lopen. En als alles goed bevalt koop ik het door mij gewenste product en anders niet. Ik ken genoeg mensen die kleding bestellen en als het niet lekker zit of ze vinden bij nader inzien toch niet mooi dan sturen ze het gewoon weer terug. Dat is niks voor mij.

Er is één uitzondering.

En die uitzondering heet IKEA. Ik haat het om fysiek in de IKEA te zijn. Dus niet dat ik ‘het niet zo leuk vind’, nee: zuivere onversneden haat. Ik ben er een jaar of vijftien geleden voor het laatst geweest en ik heb me na dat laatste bezoek plechtig voorgenomen om er nooit meer een stap binnen te zetten. En tot op de dag van vandaag is dat één van de weinige beloftes aan mezelf die ik moeiteloos waarmaak.

Het was op een zondag. Ajax was vrij die dag, ik hoefde niet te werken, ik had geen afspraken en er was ook niemand jarig. Ik zat er dus knoerthard in: ik had geen enkel excuus om niet mee naar IKEA te kunnen met mijn IKEA-gekke vriendin. Wij in de metro naar Zuid Oost. We reden langs het Ajax-stadion. ‘Waarom spelen jullie vandaag nou niet…’, murmelde ik zachtjes in mezelf.
‘Zei je iets, schatje?’
‘Eh… Nee, niks. We zijn er bijna.’

Ze keek triomfantelijk. Dat is ook wat waard natuurlijk. Ik moest er maar het beste van maken en ruimde mijn humeur op.

Eenmaal binnen sloeg mijn opgeruimde humeur al snel dood als bier in een vet glas.  Ik zag lotgenoten. Tot deerniswekkende schepsels verschrompelde kerels die doodgemoedereerd een steeds verder volgestapeld Zweeds karretje liepen voort te duwen achter hun vrolijke vrouwen. Moeder de vrouw die vrolijk overal lampjes, kastjes, bloemenvazen en slaapkameraccessoires bekeek. ‘Wat vind je van deze? Of toch die andere?’ Ik schikte mij in het mannenlot dat ik steeds de verkeerde koos.  Wij mannen gaven elkaar bij het passeren van onze karren een blik en een knik van verstandhouding. We begrepen elkaar. Niemand van ons liep daar voor z’n lol, we waren allemaal onze vrouw aan het pleasen.

Ik dacht dat ik nooit meer uit dat Zweedse doolhof zou komen, maar gelukkig was daar ineens het restaurant. Na nuttiging van bier en Zweedse gehaktballetjes stond er weer een streepje energie op mijn energielevel. De weg naar beneden richting de kassa ging gelukkig sneller. We hoefden nu niet overal meer te kijken. Afrekenen en weer snel terug naar Amsterdam-West met de metro was het devies! Rijp voor een date met Stichting Korrelatie verliet ik het grote blauwe gebouw. Met een loodzware blauwe shopper vol dingen waarvan ik me afvroeg of we ze echt nodig hadden, maar ik weet dat je een vrouw in de IKEA nooit moet tegenspreken. Die discussie win je nooit.

Op die dag besloot ik om er nooit meer te komen. Ik heb niks tegen hun spullen. Die zijn prima voor de prijs die je betaalt, maar die winkel zelf vind ik een natuurramp. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook bij IKEA online bestellen en zo kon ik laatst, toen ik een tafel en stoelen nodig had, die keurig van achter de laptop bestellen zonder dat ik daarvoor met de metro naar het naargeestige möbelhuis in de Bijlmer hoefde. Van pure blijdschap nam ik een biertje toen de bestelling was voltooid. Helaas geen Zweedse balletjes, maar dat offer bracht ik graag.

Online bestellen is in dezen een ware zegening van deze tijd.

3 Comments

  1. Wacht maar tot eerst de deurtjes komen, ’n maand later de kasten maar dan van alles 1 Ipv 2 die je besteld hebt en nog ’n maand later de verkeerde. Maar goed ik had gelukkig ruimte genoeg om alles te stallen tot t compleet was, nooit meer Ikea via internet

    Reply
  2. Toch best leuk daar , wel erg groot, maar Ik zou er het er met voldoende munten op zak wel een paar dagen uithouden hoor!
    lekker het hele huis opnieuw inrichten en tussendoor voor een redelijke prijs lekker eten en drinken.

    Reply

Leave a Comment.